19 mei 2024

Wow! Campus Cops!

BLOG | De Amerikaanse universiteiten hebben een lange traditie als het gaat om studentenprotest. Denk bijvoorbeeld aan het studentenverzet tegen de oorlog in Vietnam.

Soms is de confrontatie met de autoriteiten stevig, zoals afgelopen weekend op de campus van UC Davis in Californie. Studenten die zich hadden aangesloten bij het Occupy protest werden hardhandig door de politie verwijderd.

Niet door een politie-eenheid van de plaatselijke overheid, nee door de eigen campuspolitie. Wow! Want de universiteit beschikt over een heuse Hermandad, uiterst professioneel uitgerust alsof ze een bende voetbalhooligans te lijf moeten gaan. En zo gingen ze trouwens te keer daar in de altijd zonnige staat aan de westkust. Een van de cops spoot zelfs doodgemoedereerd een busje pepperspray leeg in de ogen van vreedzame demonstranten.

Tja, zo zie je ook eens het andere gezicht van die veelgeprezen Amerikaanse universiteiten. UC Davis staat nummer 43 in de gezaghebbende wereldranglijst van Shanghai en is dus niet de minste. Waarom de universiteit er een eigen politieenheid op na moet houden is mij een raadsel, het zal wel met de privatisering te maken hebben.

Bij die geharnaste Amerikaanse agenten steken onze toezichthouders in het onderwijs maar bleekjes af. Met ruim 32.000 studenten is UC Davis een grote instelling, maar de Universiteit Utrecht telt toch ook zo’n 25.000 studenten en die kan zonder een eigen mobiele eenheid de orde houden. De universiteiten van Tilburg en Eindhoven zijn eveneens geen gesloten burchten. Hier gaat het geld van de overheid zoals het hoort naar het primaire proces, het onderwijs.

En nou maar hopen dat ze bij de PVV niet ook naar de tv hebben gekeken om vervolgens via Twitter van staatssecretaris Zijlstra te eisen dat er met on-mid-del-lij-ke ingang Campus Cops worden aangesteld om die lapzwanzende linkse studenten in het gareel te houden. Desnoods gesteund door de Cavia Politie… sorry Animal Cops.

► Ga hier naar het peppersprayfilmpje bij NRC
 
 
 

 
 

Deel dit artikel