20 mei 2024

Prof. Hirsch Ballin schenkt vakliteratuur aan Juridische Hogeschool

TILBURG | NIEUWS | In totaal 36 verhuisdozen met juridische vakliteratuur afkomstig van prof. Ernst Hirsch Ballin (60) zijn overgedragen aan de Juridische Hogeschool Avans-Fontys in Tilburg.

De hoogleraar en oud-minister van Justitie (CDA) had in zijn woning geen ruimte meer voor deze naslagwerken en zocht er een nieuwe bestemming voor. Aangezien de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg (UvT) al voorzien is, bleek de Juridische Hogeschool een passend alternatief. Deze hogeschool bestaat pas sinds 2002 en directeur Gerard Hupperetz maakte graag gebruik van het aanbod. “We laten een speciale kast maken zodat de boeken goed zichtbaar zijn voor de studenten.”

De kern van de overgedragen collectie bestaat uit banden met ruim zestig jaar Nederlandse Jurisprudentie. De vader van Hirsch Ballin, die ook jurist was en hoogleraar aan de UvA, is begonnen met het opbouwen van de collectie, en zijn zoon heeft dat later overgenomen. Tijdens de officiële overdracht vertelde Hirsch Ballin dat de aanwezigheid van de grote hoeveelheid juridische vakliteratuur in zijn ouderlijk huis in Amsterdam als kind grote indruk op hem heeft gemaakt.

Politiek asiel
Vader Hirsch Ballin vluchtte in 1933 uit nazi-Duitsland omdat hij als jood zijn leven niet meer zeker was. Hij kreeg in Nederland politiek asiel, moest in de oorlog onderduiken en nam deel aan het verzet. Tot aan bevrijding van Nederland, zo memoreerde zoon Hirsch Ballin, had zijn vader als jurist niet mogen werken. Dat de vakliteratuur nu een nieuwe plek krijgt is voor Ernst Hirsch Ballin dan ook van emotionele betekenis.

Of de studenten straks de banden met jurisprudentie daadwerkelijk openslaan zal overigens nog moeten blijken. Recente uitspraken zijn immers allemaal online te raadplegen, en de huidige generatie studenten is ook niet erg vertrouwd met het opzoeken in gedrukte informatie. Volgens mr. Stef-Jan Willard (voorzitter van de Juridische Hogeschool en vicepresident van de rechtbank in Den Bosch), is dat jammer. “Met het online opzoeken op de computer aan de hand van trefwoorden loop je het risico in een trechter terecht te komen en dan zie je misschien relevante uitspreken over het hoof.” Prof. Hirsch Ballin beaamde dat: “Ook je intuïtie speelt een belangrijke rol in je onderzoek.”

Tophogeschool
Over de handelswaarde van de collectie is weinig te zeggen. Door de opkomst van internet zijn papieren naslagwerken niet meer in trek. De betekenis van de collectie van Hirsch Ballin is gelegen in de grote reeks van jaren die het omvat.
De Juridische Hogeschool Avans-Fontys staat al jaren eenzaam aan de top van de rankings van Elsevier en de Keuzegids Hoger Onderwijs. Op de locaties in Den Bosch en Tilburg studeren ongeveer 1400 studenten. Aantrekkelijk aspect is de nauwe samenwerking met de Universiteit van Tilburg. Via een schakeljaar kunnen studenten met hun bachelor hbo-rechten doorstromen naar een masteropleiding gaan de universiteit. Daar wordt massaal gebruik van gemaakt, zelfs zodanig dat de masterstudenten met een hbo-achtergrond inmiddels de helft van de studentenpopulatie uitmaken. 

Deel dit artikel