19 april 2024

Symposium Jeugdliteratuur gaat over helden, idolen en iconen

TILBURG | NIEUWS | Op woensdag 18 januari 2012 vindt voor de 26ste keer het Tilburgse symposium over kinder- en jeugdliteratuur plaats. Dit jaar laten wetenschappers, auteurs, illustratoren en bemiddelaren op het gebied van leesbevordering en kunsteducatie hun licht schijnen op helden in de jeugdliteratuur.

Helden zijn er in soorten en maten, variërend van ontroerende antihelden tot superhelden die uitgroeien tot idolen of iconen. Wie zijn die helden uit de jeugdliteratuur? Welke helden zijn iconen geworden? Met welk soort helden identificeert een jeugdig publiek zich het liefste: met dappere helden, of ook met helden op sokken, antihelden en zelfs schurkachtige helden? Zijn de favoriete helden nog steeds de boekenhelden, of veeleer de helden van de beeldcultuur? Kunnen helden voor kinderen in bepaalde ‘typen’ onderverdeeld worden? Wat leert onderzoek ons over de relaties tussen bepaalde typen helden en identificatieprocessen bij kinderen en adolescenten?

Popheldinnen
Tijdens het symposium zullen bovenstaande en andere vragen aan bod komen. De dag begint met een plenaire lezing van auteur, schilder en illustrator Wim Hofman, getiteld ‘Ze voeren ter zee in een zeef’. Over grote en kleine helden in verhalen en boeken. Daarna volgen vijftien lezingen, verdeeld over vijf parallelle thema’s. Schrijfster Floortje Zwigtman zal bijvoorbeeld spreken over slechte helden en Maaike Meijer, hoogleraar Genderstudies in Maastricht houdt een lezing over popheldinnen. Verder zijn er twee optredens van in Tilburg gevestigde schrijvers, dichters en performers: vader en dochter Herman en Marieke Coenen en Sandra Coelers, en Erik van Os.

Het symposium ‘Helden, idolen en iconen’ vindt plaats op woensdag 18 januari 2012 in de Concertzaal van Theaters Tilburg, Louis Bouwmeesterplein 1, Tilburg.

► Meer informatie op de site van de Tilburg University.

[Bron: Persbericht]

Deel dit artikel