19 april 2024

Rare Kwiepen

Beroep: Onderwijs | Aflevering 2.19

COLUMN | Hoe kiezen leerlingen voor een school? Brabants Dagblad wijdde er afgelopen zaterdag een verhaal aan over achtstegroepers. Wij werven vooral onder zestienjarige vmbo’ers en met de Open Dag voor de deur is die vraag actueel. Tja. Openbaar vervoer en afstand spelen een grote rol, maar er is méér:  leerlingen gaan op de loop voor rare kwiepen en vinden een goed verhaal belangrijk.
 
Ik citeer een van onze eerstejaars. Hij woont in Boxtel, dat ligt tussen drie grote Roc’s in dus waarom heeft hij voor Tilburg gekozen?
Hij had zich goed geïnformeerd. Hij was bij de open dagen geweest van ROC A, ROC B* en ROC Tilburg. Hij vatte zijn bevindingen samen:
‘Nou, ik kwam bij ROC A binnen en daar zaten me toch een stel kwiepen dus ik dacht wegwezen hier.’
‘Kwiepen?’
‘Ja, kwiepen. Raar volk.’
Zijn vader, die naast hem zat, beaamde dit: ‘Ja, dat klopt hoor, een stelletje rare kwiepen daar.’
Meer kreeg ik er niet uit over ROC A, van vader noch zoon.  
 
En ROC B?
‘Daar liep ik op de Open Dag een lokaal binnen en daar zat een docent en die vroeg me wat wil je weten? Nou gewoon, informatie over de opleiding zei ik. Oh, kom maar mee dan zei hij en hij nam me meteen mee naar de inschrijfbalie. Nou, dat heb ik dus niet gedaan want nou wist ik toch nog niks? Hier in Tilburg deden ze tenminste normaal en ze hadden een goed verhaal.’
En klopt dat verhaal ook, nu je er een jaar op zit?
‘Ja, het bevalt me prima hier.’
 
Ozlem is tweedejaars bouwkunde bij ons op Stappegoor, maar ze woont niet hier in de stad, ze woont in NaamAndereStad. Dat is een eind treinen!
‘Nou nee, ik kom met de bus, want de trein is te duur. Ik ben nog geen 18.’.
‘Maar waarom kom je dan naar Tilburg?’
‘Ik heb gewoon op het vmbo in NaamAndereStad gezeten, daar had ik bouwkunde gedaan en ik ben wel op de Open Dag van ROC C geweest, maar dat was zo schraal. Je werd niet welkom geheten bij de deur, je moest zelf naar binnen lopen en je weg zoeken. En dan kwam je bij een lokaal van de bouw en daar zaten wel wat docenten, maar die zaten met hun rug naar de deur met elkaar te praten, dus ja, wat moet je dan? Ik ben weggegaan met de gedachte hier ga ik niet naartoe.’
En het is een behoorlijk financieel offer, de tocht naar Tilburg. Het eerste jaar is ze met de bus gegaan, inmiddels komt ze met de trein want nu heeft ze een ov-kaart.
 
Moraal voor de scholen: gedraag je tijdens de Open Dag normaal en gastvrij en zorg voor een goed verhaal. En laat rare kwiepen thuis.

> Lees hier de vorige aflevering

Deel dit artikel