16 april 2024

Blond!

Beroep: onderwijs | Aflevering 2.20

COLUMN | Ik ga niet over onze open dag schrijven – die  was gisteren, 29 januari, en het grote verschil met vorig jaar was dat ie toen op 30 januari viel. Voor de rest is het veelal een herhalingsoefening, zeker in de ogen van buitenstaanders.
Het verschil zit in de details, en was het de afgelopen jaren zo dat ‘techniek’ veel moeite moest doen om vmbo’ers überhaupt zover te krijgen dat ze kennis komen nemen van het opleidingenaanbod, terwijl ze bij trendy opleidingen als sport of kappers met de benen buiten hingen – nu leek de aandacht voor ‘techniek’ groter dan voorafgaande jaren.

Ach, ‘techniek’ kampt niet als enige met een imago-probleem, zo bleek mij onlangs in de trein. Ik kwam uit Eindhoven en tegelijk met mij stapte een blond meisje in (dit detail wordt straks relevant) dat schuin tegenover mij ging zitten en door twee meiden die daar al zaten enthousiast-verrast begroet werd: he wat leuk hoe is het met jou? Voormalige klasgenoten die elkaar niet meer hadden gezien sinds het eindexamen, bleek.

Het ging dan ook meteen over de keuze voor opleiding en werk. Ongeveer zo.
Meisje buiten mijn zicht: ‘Zit jij nu in Eindhoven?’
Blonde: ‘Ja, maar ik doe dat alleen maar omdat ik die opleiding in één jaar kan doen.’
Marokkaans meisje met sluier op: ‘Ik dacht dat jij secretaresse was gaan doen?’
Blonde, allengs feller wordend: ‘Ja, dat dacht iedereen, dat dat zo geschikt zou zijn voor mij. En toen liet die decaan mij zo’n kuttest doen en daar kwam ook uit: secretaresse. Nou, mooi niet.’
Sluier: ‘Nou, als dat je toch ligt waarom niet dan?’
Blonde: ‘Secretaresse! (spreekt dit woord met diepe minachting uit) Fuck you. En dan op een feestje moeten vertellen wat ik doe, ik hoor de grappen al over blond en typmiep en het doen met de baas. Ik vind het gewoon niet klinken, secretaresse.’
Er komt geen antwoord op deze tirade. De blonde gaat verder:
‘Nu doe ik hier in Eindhoven Life-style en , .. en nog iets maar ik kan er niet opkomen.’

(Let op: deze treinreis is begin december. Blonde heeft die opleiding dus uitgezocht, zich ingeschreven en nu zit ze er al meer dan drie maanden op en ze weet niet hoe hij heet.)
Meisje buiten zicht: ‘Is dat leuk dan?’
Blonde: ‘Mwaah, kwenie, ik wacht even de stage af, dan zie ik wat voor werk ik moet doen en wat ik daarvan vind. Dan kijk ik wel of ik ermee doorga.’
Sluier: ‘Ik ga stage lopen bij de gemeente.’
Blonde, plotsklaps: ‘Life-style en gezondheid heet het. Geloof ik. We krijgen ook verzorging en zo, maar daar vind ik niet veel aan dus ik weet het nog niet.’

Als roc hebben wij ook zo’n kuttest in de lucht: www.weetjijalwatjewilt.nl . Prijs ik altijd aan bij leerlingen en ouders: kost niks! Ouders vinden dat dan een goed idee, maar inderdaad, de leerlingen geloven dat onderhand wel: moegetest.
Zelf heb ik de test ook een keer gemaakt en ook voor mij luidde het advies: secretaresse! En er was geen vraag bij over de kleur van mijn haar.  

> Lees hier de vorige aflevering

Deel dit artikel