22 juli 2024

Twee Brabantse teams naar Europese Finale Lego in Mannheim

BIEST-HOUTAKKER  | OERLE | NIEUWS | De basisscholen St. Antonius in Biest-Houtakker en de St. Jan Baptistschool in Oerle mogen in juni meedoen aan Open Europese Finale van Lego in Duitsland.

De beide scholen hebben hun deelname te danken aan hun prestaties in de FIRST® LEGO® League. Dat is een wedstrijd om kinderen in de leeftijd van 9 tot 15 jaar te laten nadenken over de maatschappelijke rol van techniek en technologie.

Voor de leerlingen in groep 8 van Basisschool Antonius is de deelname een onverwachte verrassing. Zij deden op 28 januari mee aan de FIRST ®LEGO ®League Benelux finale met hun team BSA Biobots. Helaas bemachtigden ze geen prijs. Tót de school maandag 30 januari gebeld werd met het nieuws dat er een fout gemaakt was in de jurering. Daarmee werd BSA Biobots toch kampioen en mogen ze naar de Open Europese Finale in Mannheim. Vrijdag 10 februari werd de award uitgereikt en was het feest compleet.

Ook voor team Foodkidz van de St. Jan Baptistschool in Oerle is er goed nieuws. Het team werd op 28 januari uitgeroepen tot kampioen, maar ook daar was een fout gemaakt. De groep kreeg het vervelende nieuws te horen dat ze géén kampioen waren en dus niet naar Mannheim mochten. De organisatie besloot Foodkidz toch naar Mannheim te sturen.

Terechte winnaars
Directeur Jelle de Jong van Stichting Techniekpromotie zegt op de website van FFL: “We betreuren het enorm dat er op zo’n cruciaal moment een fout gemaakt is. De FIRST LEGO League is gestoeld op ‘core values’ en alle teams worden beoordeeld op samenwerking, sportiviteit, eerlijkheid en teamwork. In de geest van deze kernwaarden wilden we niet anders dan de terechte winnaars met terugwerkende kracht de prijzen toekennen en de teams compenseren die ten onrechte een prijs mee naar huis hebben gekregen.”

De teams bestaan uit maximaal tien kinderen die een aantal opdrachten moeten uitvoeren. Ze moeten onder andere een robot bouwen met het LEGO MINDSTORMS® systeem en een onderzoek presenteren. De wedstrijd gaat niet om winnen, maar om samenwerking, ontdekking en vooral plezier.

> Meer informatie op de Brabantse site van First Lego League

Deel dit artikel