19 april 2024

Eerste lustrum voor Frans theaterfestival in Veghel

VEGHEL | NIEUWS | Op 9, 10 en 11 april vindt de vijfde editie plaats van het internationaal theaterfestival in Veghel waar scholieren stukken spelen in de Franse taal. De buitenlandse deelname is dit jaar overigens beperkt door een wat ongelukkig gekozen start van het festival op tweede paasdag.

Drie scholen uit Roemenië, Turkije en Frankrijk hebben voor het festival ingeschreven. Uit Nederland doen zeven scholen mee: Gymnasium Beekvliet (Sint-Michielsgestel), Pleincollege Sint-Joris (Eindhoven), Maurick College (Vught) Sint Odulphuslyceum (Tilburg) De Nieuwste School (Tilburg), Mill-Hill College (Goirle) en Zwijsen College (Veghel).
Alle Nederlandse scholen komen uit Brabant en dat is geen toeval, licht Elke Giesbers, docente Frans aan het Zwijsen College, toe. “Deze scholen behoren allemaal tot Ons Middelbaar Onderwijs, ze krijgen van het bestuur subsidie om mee te doen.” Het Zwijsen College speelt een leidende rol in de organisatie van het festival, dat plaatsvindt in het lokale theater De Blauwe Kei.

Taalmethodes

Het oogmerk van het festival is om leerlingen te laten zien dat Frans een mooie taal is om te leren. Veel leerlingen zien echter op tegen taalmethodes die vaak worden gebruikt in het onderwijs van vreemde talen. De nadruk ligt op de theorie. Het toneelspel is volgens docente Giesbers een prima manier om spelenderwijs de Franse taal te leren toepassen. Dat spreekt jongeren van nu veel meer tot de verbeelding.
Toch blijft het nog een hele klus om leerlingen in hun profiel te laten kiezen voor Frans als examenvak. “Als de keus tussen twee moderne vreemde talen gaat, die kiezen veel leerlingen voor het Duits. Ze vinden die taal gemakkelijker.”

De scholen mogen zelf een stuk uitkiezen. Het kan een klassieker van Molière of Jean Anouilh zijn, maar het mag ook iets eigentijds zijn dat leerlingen samen met hun docent bedacht hebben. Een stuk mag niet langer dan 45 minuten duren.
Het internationale jeugdtheaterfestival in de Franse taal wordt elke twee jaar gehouden en maakt deel uit van het internationale netwerk ArtDraLa. Dat is een organisatie ter bevordering van jeugdtoneel in vreemde talen.

Deel dit artikel