22 juli 2024

Vlaanderen: 1300 leerkrachten extra aan de slag

BLOG | Update | In de Belgische kranten was het maar een klein bericht, maar voor ons Nederlanders is het nieuws op zijn minst opzienbarend. Op 1 september mogen de Vlaamse basisscholen 1300 extra leerkrachten aantrekken. Dertienhonderd – voltijd!  

Het extra personeel komt vooral de kleuterklassen ten goede, schrijft De Standaard. ‘In veel scholen wordt er al lang geklaagd over te druk bevolkte kleuterklasjes, waardoor de kleuterleraars nauwelijks nog hun werk kunnen doen’. Een leerkracht zal straks twintig kinderen onder haar hoede hebben.

Hoe krijgen ze dat bij onze zuiderburen voor elkaar? In Vlaanderen hoeven ze daar niet eens de straat voor op te gaan. Bij ons maakt zelfs een demonstratie van 50.000 leerkrachten (sympathisanten niet meegerekend) geen indruk op de bestuurders in Den Haag.

België heeft, net als Nederland, toch ook zijn financiële zorgen, om over de complexe politieke verhoudingen maar te zwijgen. En dan te bedenken dat ze over de grens in het onderwijs nog altijd ruim voor ‘het rustpensioen’ (aow) stoppen met werken. Voor leerkrachten in het lager en middelbaar onderwijs is dat op 58-jarige leeftijd, in het kleuteronderwijs zelfs op 56-jarige leeftijd!

Die fpu-achtige regeling heet in Vlaanderen trouwens TBS: Terbeschikkingstelling. Wij denken dan aan misdadigers op proefverlof, maar in het Vlaamse onderwijs is het een recht op permanent verlof. En daar moet de regering trouwens met zijn poten van afblijven, vinden de bonden. Toen de Vlaamse regering onlangs het voorstel deed om de TBS-leeftijdsgrens wat op te hogen waren de rapen gaar. Onder druk van dreigende acties beloofde de overheid tijd te nemen voor beraad, maar het uitgangspunt is nog altijd om de regeling ‘te hervormen en uit te doven’.

Deel dit artikel