22 juli 2024

Twee scholen in Etten-Leur sluiten de deuren

ETTEN-LEUR | NIEUWS | Twee basisscholen in Etten-Leur worden vanaf volgend schooljaar gesloten wegens teruglopende leerlingenaantallen. Het gaat om de openbare school De Melodie (wijk Grauwe Polder) en de christelijke school Wiltzangh (wijk Hooghuis.

De Melodie, eertijds De Bombardon, mocht van LeerSaam, het bestuur van het openbaar onderwijs, de aantallen van school De Toverlaars meetellen. Zo haalde De Melodie de opheffingsnorm van 144 leerlingen. Directeur Janhenk van Berkel zegt in BN/De Stem: “Dat klopt, maar nu er dit jaar 22 leerlingen van groep 8 vertrekken, blijven er op De Melodie nog 30 scholieren over. Met dat aantal ben je als school niet levensvatbaar.”

Bij LeerSaam zijn de laatste jaren de fte’s al teruggelopen van 48 naar 41. Acht personeelsleden zijn via natuurlijk verloop vertrokken. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen.

Niet realistisch
Ook op protestants-christelijke basisschool Wiltzangh komen steeds minder nieuwe leerlingen. Directeur Lex van Beek in BN/De Stem: “We zouden volgend schooljaar met 34 leerlingen moeten beginnen. Dat is niet realistisch.” Veel leerlingen hebben al een plek gevonden op een van de andere drie protestants-christelijke scholen in Etten-Leur.

Wethouder onderwijs Theo Vaes betreurt het nu niet meer in elke wijk alle denominaties vertegenwoordigd zijn. Vaes tegen BN/De Stem: “We studeren op een plan om het openbaar onderwijs op de een of andere manier bij een andere school in de wijk onder te brengen.”

Deel dit artikel