16 april 2024

€ 500.000,- voor een tempel op de Olympus

Beroep onderwijs | Aflevering 2.29

COLUMN | ‘Hij is hoger dan hun.’
‘Ik begrijp niet waarom. Die meneren doen de hele dag niks, alleen praten, en hij staat echt de hele dag te werken.’

Het citaat komt uit Bij de les (tijdschrift voor decanen, jaargang 7 blz 11) en aan het woord zijn twee vmbo-leerlingen. De auteur toont hen twee foto’s en vraagt naar de maatschappelijke status van de mensen die er op staan: wie is hoger, volgens jullie? Op de ene foto zie je een dakdekker aan het werk, op de andere zitten mannen in pak in vergadering.

Weet u nog hoe het gegaan is? Ik wel, want ik was erbij! Vóór het verpest werd door megalomane bestuurders klonk het roc-concept zinnig: bundel de mbo-scholen per stad in één instelling die de regio bedient, die naamsbekendheid verwerft zodat iedereen weet waar ie moet zijn, voor mbo-opleidingen en educatie. Die door zijn omvang robuust is en dus zelf initiatieven kan ontplooien en dingen in gang kan zetten.
 
Ik vind nog steeds dat ROC Tilburg daar aardig aan voldoet. Natuurlijk is het roc-idee in Tilburg niet 100% zuiver uitgevoerd, gegeven het feit dat er twee roc’s zijn in de schòònste stad van ut láánd, maar gelukkig noemt De Rooi Pannen zich niet zo dus het valt niet op en enige speling tussen waan en werkelijkheid zij ons, stervelingen, gegund! Maar de manier waarop een aantal roc-bestuurders er elders de afgelopen jaren op los gefuseerd heeft, ter meerdere eer en glorie van zichzelf en hun salaris, roept apocalyptische beelden op. Hubris is het: strafbare overmoed die vlak vóór de val komt.

Ik lees nu dat Amarantis (meer dan 30.000 leerlingen en studenten, 3300 medewerkers) in 5 stukken wordt gehakt en dat de bewindvoerder met de pet rond gaat om de (250? 300?) docenten die op straat komen te staan, tenminste nog een fooi mee te kunnen geven. De eigen kas van Amarantis is leeggeplunderd achtergelaten door bestuurders die voor zichzelve als hoofdkantoor een Olympische tempel huurden in Amsterdam-zuid, à raison van € 500.000,- per jaar.

De twee vmbo-leerlingen hebben het begrepen: ‘Hij is hoger dan hun.’ Hoger ja, op hun Olympus – en maar kwekken met de andere goden: ‘die meneren doen de hele dag niks, alleen praten’. De smadelijk gevluchte bestuurders laten een schuld achter van Olympische proporties: Amarantis staat 92 miljoen euro rood. Jammer dat Marcel Wintels, de bewindvoerder, alleen mag puinruimen en niet de daders bestraffen, want dit drama roept om Nemesis, de meedogenloze godin van de gerechtigde wraak.

Ps ´Hubris´, ‘Nemesis’, ‘gerechtige wraak’ dat zijn zware termen. ‘Fatsoen’ en ‘gezond verstand’ zou de heren ook geholpen hebben: dan was het niet zover gekomen.

> Lees hier de vorige aflevering

Deel dit artikel