23 mei 2024

Geen nieuws uit de Techniekfabriek*

Beroep: Onderwijs | Aflevering 3.4

COLUMN | Zowel in De Volkskrant als in de NRC en in het NOS-journaal brak de nieuwe FME/CWM-voorzitter Ineke Dezentjé de staf over de (technische) ROC’s. Zij deed dit naar aanleiding van de opening van De Techiekfabriek, een uitstekend gezamenlijk initiatief van NS en ROC Twente.
’We hebben de rare situatie dat bedrijfsscholen als paddenstoelen uit de grond schieten, terwijl we door de staat bekostigde ROC’s hebben, die eigenlijk die bedrijfsscholen zouden moeten zijn.’

Géén nieuws is het dat de (technische) ROC’s geen bedrijfsopleidingen verzorgen, want daar zijn ze helemaal niet voor opgericht. De ROC’s verzorgen vakopleidingen, ook in de techniek. Natuurlijk doen ze dat, dáár zijn ze voor opgericht. Goede. gedegen vakopleidingen voor landelijk erkende diploma’s, waarmee onze monteurs bij velerlei bedrijven terecht kunnen. Maar: géén bedrijfsopleidingen.

Géén nieuws is het dat de ROC’s daarbij intensief samenwerken met bedrijven. Met kleine, middelgrote en grote bedrijven, en met hele grote bedrijven zoals de NS. Want je wilt je opleiding up to date houden en dat gaat het beste in samenspraak met het bedrijfsleven. Dáár lopen onze leerling-monteurs stage, dáár werken onze deeltijd-leerlingen vier dagen in de week.

Géén nieuws is het ook dat samenwerking met het bedrijfsleven voor alle drie de partijen profijtelijk is: het ROC houdt zijn opleidingen up to date, het bedrijf krijgt goed geschoolde monteurs in huis, de leerlingen rollen zo van hun stage een baan in.

Die samenwerking tussen het technische bedrijfsleven en het (technische) middelbaar beroepsonderwijs bestaat al tientallen jaren en neemt allerlei vormen aan. Géén nieuws is het dus dat een bedrijf een overeenkomst sluit met een ROC om een geselecteerde klas leerling-mnteurs bedrijfsspecifieke scholing te geven – naast de landelijk vastgestelde lesstof natuurlijk. Hartstikke goed is dat, maar nieuws is het niet want dat gebeurt al tientallen jaren, bij tientallen ROC’s.

Waarom wordt dat dan toch prominent en als nieuws gebracht? Waarom wil FME/CMW dit punt maken over de rug van de ROC’s heen? Dat ze onze inzet, ons vakmanschap (zowel technisch inhoudelijk als vakdidactisch) naar beneden moeten halen, om, om… ja, waarom eigenlijk? We werken toch samen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit gezegd zijnde over de valse bijklanken van het exposé van Dezentjé over de Techniekfabriek, sluit ik mij van harte aan bij haar oproep dat méér jongeren een technische opleiding moeten kiezen. Dat is goed voor Nederland en (vooral ook) goed voor die jongeren. En dat het niet zo is dat je voor een technische opleiding een of ander geheimzinnig talent moet hebben: techniek kun je gewoon leren. Al doende ontdek je dat het nog leuk is ook. En dat het goed verdient!
Maar nieuws is dat allemaal niet – hier moet dus wel een hele goeie spindoctor achter zitten..

> Zie ook een interview met Ineke Dezentjé op Science Guide 

(Een bewerkte versie van deze column verscheen in de NRC van zaterdag 8/9/2012)

Op de foto: borden met bedrijfslogo’s in de hal van ROC Tilburg aan de Stappegoorweg. Bedrijven vinden dit soort exposure geweldig en als bezoekers bemerken dat hun logo ontbreekt, eisen zij dat dat onmiddellijk wordt rechtgezet.  Doen wij graag, natuurlijk.

Deel dit artikel