20 mei 2024

Schrijven over seks in de mooiste zin

Beroep: Onderwijs | Aflevering 3.17
COLUMN | Ik wil dit kalenderjaar literair afsluiten. Dat komt door een verhalenbundel van Joe Speedboat, nee, van Tommy Wieringa (‘Ga niet naar zee’), waarin hij schrijft over de Tzumprijs die hij kreeg voor de mooiste zin van het jaar. Ik las zijn verhaaltje en vond de zin die hij citeerde  en waarvoor hij dus bekroond was, niks. En bedacht ook dat ik wist wat míjn favoriete zin was uit de Nederlandse literatuur, maar waar had ik die ook al weer gelezen?.
Zoeken zoeken zoeken. Gevonden!

Het gaat om een zin van Marja Brouwers, een vrouw die over seks schrijft alsof ze weet waar ze het over heeft (wat niet veel voorkomt. Waarschijnlijk bedoel ik hiermee: een vrouw die over seks schrijft alsof ze een man is, maar lang niet alle mannen schrijven zo over seks dat je denkt dat wil ik ook).

Genoeg gezeurd.
Auteur: Marja Brouwers. Boek: Casino. Bladzijde: 87. Zin:
(de paragraaf van blz 81 – 119 gaat over de vorm die de zeven hoofdzonden in onze tijd hebben aangenomen en dat levert adembenemende, met nauwelijks ingehouden woede neergeschreven literatuur op. De zin waar ik het over heb is het hoogtepunt.)
‘De prins der duisternis, die in zijn val uit de hemel de krater van de hel in de aardbol sloeg, staat daar ondersteboven alsof hij yoga aan het oefenen is, met zijn beestachtige reet naar de louteringsberg toegekeerd.’

Als dat geen mooie kerstgedachte is.

ps Marja Brouwers schreef een kloek boek: 550 bladzijden, en het einde begrijp ik niet helemaal. Dus als iemand op het idee komt dit in de kerstvakantie te lezen: ik houd mij aanbevolen.   
 
> Vorige aflevering: Lekkere eikel

Deel dit artikel