20 juni 2024

Maurick in Vught start pilot lessen Chinese taal en cultuur

VUGHT | NIEUWS | Zestien leerlingen van klas 2 gymnasium van het Maurick College hebben zich aangemeld voor een pilot van het nieuwe vak Chinese Taal en Cultuur. De lessen worden verzorgd door mevrouw Man Tao. Dat meldt de school op haar website. Eerder deze week maakte staatssecretaris Dekker (Onderwijs) bekend dat Chinees een officieel examenvak wordt in het vwo.

Naast de beginselen van de Chinese taal (start op A1 niveau incl. officieel examen) zal uitvoerig aandacht besteed worden aan de geschiedenis en de cultuur van China. Ook zullen de eerste beginselen van het schrijven van Chinese karakters worden geoefend. De lessen zullen gegeven worden op vrijdag tijdens het 5e zogeheten daltonuur en daarna in het 7e en 8e uur.

Vwo-leerlingen kunnen vanaf 2015 ook centraal eindexamen doen in Chinees. Staatssecretaris Dekker (VVD, Onderwijs) heeft dat via een woordvoerder laten weten aan het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Op tien scholen kan nu bij wijze van proef al schoolexamen in Chinees worden gedaan. Een van die scholen is het Theresialyceum in Tilburg. Die pilot is zo goed bevallen, dat Dekker heeft besloten dat ook andere scholen die Chinees willen geven, aan de slag mogen. Leerlingen op deze scholen mogen Chinees in de toekomst naast Engels kiezen als tweede vreemde taal. Ze kunnen dan bijvoorbeeld Frans of Duits laten vallen.

> Zie ook ‘Zelfde status voor het vak Chinees als voor Engels of Frans’ [archief]

Deel dit artikel