23 juni 2024

Daar willen wij meer van weten!

Beroep: Onderwijs | Aflevering 4.24

COLUMN | Ik ben zomaar in de column van Brabants Dagblad-hoofdredacteur Ton Rooms beland: in BD van 5 februari citeert hij een opmerking die een lezer maakte tijdens de lezersavond: ‘Niet zo pessimistisch.’
Dat was ik! Hoera: my 15 minutes of fame! Maar met deze kanttekening: het citaat is selectief.
Het begon ermee, nee, Ton begon de lezersavond met te zeggen dat hij niet pessimistisch wilde zijn en dat hij geen glazen bol had om in de toekomst te kijken. Een paar zinnen later meldde hij dat hij niet geloofde dat er over 5 jaar nog een papieren BD zou bestaan.

Dat gaf mij mijn vraag in: denkt u dus dat u met uw krant in een sterfhuisconstructie zit?
Nee, dat dacht hij niet. Ja, dat haal je de koekoek, hij kon natuurlijk niets anders zeggen, maar als ik bij BD werkte zou ik niet gerust zijn op de toekomst van de krant als die van deze sombermans moet afhangen.
 
Drie jaar geleden kampeerde een hele ploeg studenten van de Academie voor Journalistiek twee weken op ROC Tilburg. Die jongelieden schreven onder aanvoering van ervaren rot Stephan Jongerius vele stukken en stukjes over onze school, zowel over beleid als over het dagelijks leven op de campus op Stappegoor*. Die reportages en interviews belandden de dag erop in het BD, zowel in de papieren versie als digitaal.
 
Voor ons als ROC was dat natuurlijk spannend: zouden er geen zaken opduiken die wij liever niet in de krant zagen? Nou, dat viel mee! Heel erg mee zelfs. Het viel zozeer mee dat Jongerius er moeite mee had dat er niet méér te onthullen viel, maar het was niet anders.
 
Als ik terugkijk op dat project dan zie ik daar meer kansen dan in toenemende digitalisering of crowdfunding (Ton Rooms: ‘Ja, ze hebben mij ook maar verteld wat dat is.’): de stad en de streek in! Mensen willen over zichzelf lezen in de hun plaatselijk krant, en liever nog dan over zichzelf: over de buren! Dus kampeer met een ploeg studenten enkele weken in het gemeentehuis, in de Spoorzone, in Broekhoven, op een politiebureau, op de markt, op Den Heuvel, of, als een slang die in zijn eigen staart bijt: op de redactieburelen van het BD!
Daar willen wij meer van weten!
 
* Tussen 15 januari en 26 februari 2011 verschenen 36 artikelen over ROC Tilburg in het Brabants Dagblad
 

> Vorige aflevering: Koekje bij?

 

Deel dit artikel