19 april 2024

Twee keer krom # recht

Beroep: Onderwijs | Aflevering 4.33

COLUMN | Het kan altijd gekker! Vorig jaar om deze tijd had de Start Foundation een ‘autiweigermeldpunt’ in de lucht. Daar meldden zich 138 scholieren, omdat zij niet toegelaten zouden zijn tot een ROC vanwege hun autisme. De Start Foundation vroeg geen toelichting aan de ROC’s maar stuurde deze ‘info’ meteen door naar de pers. De pers nagelde  de scholen, zonder verder zelf iets uit te zoeken, gehoorzaam aan de schandpaal.
Nu heeft de inspectie onderzoek gedaan (NRC 30 april 2014) en wat blijkt?
‘Er zijn geen aanwijzingen dat de jongeren vanwege hun autisme werden geweigerd.’
Oh zo.

De reactie van de Start Foundation op dit inspectierapport is te mooi om waar te zijn:
‘… betreurt het dat de inspectie niet met de jongeren zelf gesproken heeft.’
Dat is dus twee keer krom – maar daarom nog niet recht:
1.     De Start Foundation vraagt nu dus precies om die wederhoor die zij zelf consequent niet toepaste
2.    Het begon allemaal met de klachten van de jongeren, die klachten waren het onderwerp van het onderzoek van de inspectie.  Dus om nu te zeggen dat de jongeren niet gehoord zijn, is toch wel…  lenig van geest, is de term die mij te binnen schiet.

Ps de illustratie is de omslag van een boek, een roman, met een autistische hoofdpersoon. Een hilarisch en ontroerend boek waardoor je spelenderwijs vele meer gaat begrijpen van leerlingen met deze stoornis. Aanbevolen!    

> Vorige aflevering Word Perfect! Voor Windows!

> Rapport inspectie

Deel dit artikel