29 februari 2024

Uitvindersprijs voor basisscholen in Tilburg, Waspik en Lith

EINDHOVEN | Drie basisscholen uit respectievelijk Tilburg, Waspik en Lith hebben de Uitvindersprijs 2014, uitgeschreven door de Ontdekfabriek in Eindhoven, gewonnen. Alle drie de ontwerpen kenmerkten zich volgens de jury door hun duurzaamheid.

Het Afrikaanse jongetje Jabali sluit vriendschap met het Nederlandse meisje Iris. Samen maken ze speelgoed van afvalmateriaal. Jabali roept kinderen op om muziekinstrumenten te ontwerpen die hij op de markt kan verkopen. Bovenstaande is de kern van één van de verhalen van De Uitvinders. Drie verschillende verhalen vormden in februari de start van De Uitvinderswedstrijd 2014 voor de groepen vijf tot en met acht in het basisonderwijs. Op 17 juni vond in De Ontdekfabriek in Eindhoven de finale plaats.

Op basis van hun inzendingen op de website van De Uitvinders werden negen finalisten geselecteerd voor de finale. In de volle Ontdekfabriek in Eindhoven presenteerden zij hun uitvindingen. Ze werden daarbij nog eens extra aangemoedigd door presentator Jochem van Gelder. De uitvindingen werden door een vakjury beoordeeld op de aspecten originaliteit, uitwerking en presentatie.

• Presentator Jochem van Gelder met de prijswinnaars.

Na een zinderende eindstrijd maakte juryvoorzitter John Blankendaal van Brainport Industries de winnaars bekend: groep vijf van OBS Bibit uit Tilburg met muziekinstrumenten voor Afrika, Groep zes van BS Jacintha uit Waspik met hun woestijnhuis en de Plusgroep van BS Meander uit Lith met de ‘Figgle Wiggle’: een trapeze die energie opwekt in het circus. Opvallend was dat bij alle uitvindingen aan duurzaamheid was gedacht. De jury roemde ook de presentaties: ‘Het lukt jullie uitstekend om je uitvindingen te verkopen!’

Het doel van de Uitvinderswedstrijd is kinderen hun affiniteit met techniek en innovatie laten ontdekken. Het project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Brabant voor Techniek, De Europese Unie en diverse sponsoren uit het bedrijfsleven.
[Bron: persbericht]

Meer informatie over De Ontdekfabriek

Deel dit artikel