16 april 2024

Passie & punch

Beroep: onderwijs | Aflevering 5.1

COLUMN | ‘Passie & droom’ maken geleidelijk plaats voor ‘verstand & afweging’, bij de opleidingskeuze  van onze scholieren.  Dat is mooi, want passie komt niet altijd van pas en dromen zijn bedrog en je kunt maar beter techniek kiezen. De economische crisis heeft hier een grote rol in gespeeld, mag je aannemen, en ook dat is terecht: de harde werkelijkheid speelt een deuntje mee. Eindelijk.

Bij die economische crisis zelf botsten passie en verstand natuurlijk ook. Hard zelfs.  In Griekenland, mijn favoriete vakantieland en als geen ander Europees land getroffen door de crisis met meer dan een kwart van de beroepsbevolking werkloos thuis of op het terras, komt dat scherp aan het licht – in de Griekse zon komt alles scherp aan het licht.  

Als je koel en analytisch kijkt, kom je tot de conclusie dat wij allemaal, héél Europa en vooral alle Grieken, Angela Merkel op onze blote knieën moeten bedanken voor haar (matigende, behoedzame) aanpak de afgelopen jaren. Aan de ene kant: zachtjes aan dan breekt het lijntje niet. Aan de andere kant: wat moet gebeuren dat moet gebeuren. Zo is het dus gegaan en de unie heeft de crisis doorstaan – geen geringe prestatie die wij geheel aan Merkel danken. Hulde!

Deze opvatting formuleerde ik tijdens een wandeling over het Griekse eiland Skopelos tegen onze Griekse gids, Dimitrios. Hij was vierdejaars Europese Studies in Athene dus hij wist waar ik het over had. Hij bleef beleefd, ik moet het hem nageven, maar hij was het er niet mee eens. Als je de crisis zo aan den lijve ervaart als de Grieken de afgelopen jaren hebben gedaan, dan reageer je wat minder afstandelijk – als er om je heen mensen failliet gaan of werkloos raken, raak je emotioneel betrokken.

Dimitrios zei: ‘I wouldn’t put it this way when you are speaking with Greek people, if I were you. Better be careful.’
Nou ja, careful? Ik bedoel, wat kan er nou helemaal gebeuren?
Dimitrios: ‘Last year I witnessed a discussion in Arhens about the European measures, on an terrace. In the end a big, angry Greek asked the other one, a tourist, are you German?
‘No, I’m Dutch’, the man said.
‘Thats all the same to me’, the Greek answered – and then he punched him in the face.’
Wow, passie! Maar zo moet het dus niet. Niet hier en niet daar. Houd je verstand erbij, wik & weeg.

Ps: Dimitrios had een oranje shirt aangetrokken, speciaal voor de Nederlanders. Hij had ook een aardige opmerking over de Friese onafhankelijkheidsbeweging.  Daarover volgende week.

Deel dit artikel