23 mei 2024

Chinese meisjes lusten ook geen techniek!

Beroep: onderwijs | Aflevering 5.15

COLUMN | Het was niet allemaal eenrichtingsverkeer, tijdens het bezoek van de Chinese delegatie aan ons ROC in Tilburg. Ik leidde ze rond langs de technische opleidingen en ze hadden veel belangstelling voor onze didactische aanpak. Die kun je goed uitleggen als je door het gebouw loopt, omdat je dan de verschillende soorten lokalen ziet. Gewone leslokalen waar een klas zit te luisteren naar een docent die iets uitlegt. Praktijklokalen waarin ze aan het werk zijn. En onze STOER’s, de STudie- en OEfenRuimtes. Mooie, grote zalen vol computerschermen waar studenten zelfstandig (maar wel begeleid) aan opdrachten werken.

Door een STOER wandelen met een delegatie is altijd spannend, omdat je maar moet hopen dat er niet net een student naar een aanstootgevend filmpje zit te kijken of Facebook open heeft staan, ipv te werken aan zijn opdrachten, maar deze keer pakte het goed uit. Veel aandacht dus voor dat concept en veel Chinese foto’s van de STOER’s.

Maar in de gang vol gewone leslokalen viel het iedereen op dat er wel erg veel meisjes in de lokalen zaten, soms wel meer dan de helft, en daar haakte ik op in. Dat ik zo aan een klas kon zien of het een techniekklas was of niet, want als er veel meisjes in zaten was het geen techniek. Dat ik toevallig vorige week in het nieuws gezien had dat in de USA dezelfde problematiek heerste: weinig animo voor techniek en al helemaal geen meisjes in de techniek. En dat ik mij nu afvroeg of dat voor China ook gold: nauwelijks meisjes in de techniekopleidingen.
Dat leidde tot een hoop gegrinnik en vervolgens tot een ondubbelzinnige bevestiging van alle achttien schooldirecteuren: Chinese meisjes lusten ook geen techniek.

Als uitsmijter gaf ik ze mee dat mijn zoon een paar weken terug een congres had bezocht in China en dat hij zeer enthousiast was teruggekomen, en dat ik hoopte dat zij ook zo enthousiast zouden worden over Nederland en het Nederlandse beroepsonderwijs. Daar kreeg ik applaus voor en een uitnodiging: of ik eens langs wilde komen in Guizhou. Dat wil ik best!

> Vorige aflevering: Chinese klassen van 70 – 80 leerlingen!

Deel dit artikel