17 juni 2024

Witte jongens – mag ik effe braken?

Beroep: onderwijs | Aflevering 5.25

COLUMN| Elk jaar laten we vmbo’ers uit klas 3 het ROC zien – ze bereiden zich tenslotte voor op het mbo, dus dan moet je er ook eens gaan kijken. Is altijd wel een leuke happening, vind ik zelf – en blijkens de vragenlijst die ze aan het eind invullen, vinden de meest scholieren dat ook.

Drie dingen gingen vorige week anders dan anders. Ten eerste sprintte bij de tweede zin van mijn inleiding een lange, magere en erg bleke jongen met zijn hand tegen zijn mond gedrukt het lokaal uit en ging op de gang staan braken. Wow, dat leidde  de aandacht even af. Nuchter commentaar van een medeleerling: ‘As ge ziek bent moete nie naar school kome.’

Uitgesproken vrolijk werd ik van de reactie op mijn vraag, of ze informatie in mijn powerpoint over werkgelegenheid en salaris in technische beroepen belangrijk vonden.
De helft! Dat was de afgelopen jaren wel anders: toen moest een opleiding alleen maar leuk zijn. Of je er ook mee aan de slag kon en een fatsoenlijke boterham mee kon verdienen …. van een groep van zeventig stak er maar ééntje haar vinger op, in 2014. Nu dus de helft! De crisis heeft echt wel invloed.

Tijdens de rondleiding loop ik met die groep scholieren door de school en laat ze de praktijklokalen van techniek zien. Onze school is groot dus je legt flinke afstanden af door lange gangen. Tijdens het lopen kun je makkelijk een informeel praatje maken en hebben leerlingen gelegenheid om vragen te stellen die zich niet lenen voor in een grote groep. Vorige week vroeg een meisje mij, besmuikt: ‘Zitten hier veel allochtonen op school?’

Wow, daar had ik niet van terug. Het antwoord is overigens nee, en dat gaf ik ook (techniek is nog steeds een overwegend witte sector, zie ik als ik om me heen kijk), maar ik was nieuwsgierig waar die vraag vandaan kwam. Uit Oirschot, bleek. ‘Bij ons in het dorp zie je ze eigenlijk niet en bij ons in de klas zit er maar één.’
‘Vind je het een bezwaar?’
‘Nee, een paar niet. Maar ik wil niet in een hele klas vol zitten.’

Tijdens een vorige inkijkdag hoorde ik een meisje achter mij enthousiast tegen haar vriendin fluisteren: ‘Er zitten hier hartstikke veel jongens!’ Dat klopt ook. Als ik om me heen kijk zie ik dat techniek nog steeds overwegend een mannenzaak is. Voor witte jongens moet je bij ons zijn – maar zijn die leuker dan bruine jongens?.

 

 

 

Deel dit artikel