27 mei 2024

Schaterhuilen om ROC Leiden

Beroep: onderwijs | Aflevering 5.30

COLUMN | Nieuw artikel in de NRC van 4 mei over de ondergang van ROC Leiden. Lenige formuleringen waar je even over moet nadenken om te snappen wat ermee wordt bedoeld – en dan barst je in schaterhuilen uit.

Ten eerste, blijkt, gaat ROC Leiden niet ten onder en wordt het ook niet geabsorbeerd door het ID College, zoals het er aanvankelijk naar uitzag. Die kijken wel lekker uit voor ze zich verslikken in deze kreupele gigant. Nee, de minister gaat ROC Leiden redden – met 40 miljoen euro maar liefst!

Ha! Die minister! Een behoorlijk  bedrag toch? Er gaan dagen voorbij dat ik het niet bij me heb. Maar als je verder leest, blijkt deze sigaar uit onze eigen doos te komen: ‘Het geld .. komt uit het reguliere mbo-budget.’  

Ach ministertje, zo kennen wij elkaar weer. Jet gaat de school redden – met ons geld. Alle ROC’s tezamen betalen voor de Leidse megalomanie.

De tweede adder in dit giftige gras is de mooiste. Om de haren uit je hoofd te rukken, je kleren te verscheuren en as op je kale schedel te strooien! ROC Leiden, beste lezers, ging ten onder (maar nu toch weer niet omdat we allemaal bijlappen) door onverantwoorde vastgoedtransacties. De geachte bestuurderen lieten twee reusachtige panden bouwen, enorme schoolgebouwen dus. En nu? Nu ‘is afgesproken dat het pand wordt verbouwd, want de grote open ruimtes zijn niet handig om les in te geven.’

Dit is het moment voor schaterhuilen. Ze bouwen een school die zo duur is dat ze er failliet aan gaan, en het spiksplinternieuwe gebouw is niet geschikt om les in te geven. En dat niet alleen: ‘er is ook niet goed nagedacht over roltrappen, gangen en liften om de leerlingen goed door de gebouwen te laten stromen. En de lokalen zijn niet goed afgeschermd zodat concentreren lastig is.’

De gebouwen zijn voor van alles geschikt, behalve voor onderwijs. Dat is niet alleen een financieel bankroet, zou ik zeggen.

Deel dit artikel