18 april 2024

Brave new world

Beroep: onderwijs  | Aflevering 5.32
 

COLUMN | Wij doen aan beroepsonderwijs, op ons ROC, en dat nemen we heel serieus. Natuurlijk nemen we dat serieus, wij verdienen er ons brood mee en straks leveren wij jongens en meisjes af op de arbeidsmarkt en moeten zij er hun brood mee verdienen: met het beroep dat ze bij ons hebben geleerd, precies zoals zij het hebben geleerd. Hopen wij.

Alleen, de arbeidsmarkt is niet statisch. Elke vijf jaar verdwijnt 10% van de beroepen in Nederland, maar het aantal beroepen blijft grofweg gelijk (= 700) dus er komen ook nieuwe beroepen bij: aan de ene kant krimp, aan de andere kant groei. Het probleem is dat we op het ROC geen glazen bol hebben waarin we de beroepen van de toekomst kunnen zien, dus het blijft koffiedik kijken en speculeren. Maar hé, in de krant van afgelopen zaterdag stond ineens een spiksplinternieuw beroep, zomaar in de kop van een artikel:

‘We komen deradicaliseringsexperts tekort’, schreef de nrc van 23 mei. (op blz 2, voor de factcheckers onder ons).- in verband met radicale, jonge moslims. Proef dat spiksplinternieuwe beroep even op je tong: deradicaliseringsexperts (het is zo nieuw dat mijn spellingchecker het rood onderstreept). Dat kwalificatiedossier ben ik nog niet tegengekomen in het Centrale Register BeroepsOpleidingen van het ministerie. En dat is maar goed ook, denk ik er  meteen achteraan, want sinds wanneer is het de taak van de overheid om gedachtengoed te bestrijden? Dus om burgers te hersenspoelen alleen maar omdat die gedachten ons niet aanstaan?
Deradicaliseringsexpert – nieuw beroep in een Brave New World. Laten we die opleiding maar uit het CREBO houden, want gedachtenpolitie:  liever niet.

Deel dit artikel