12 september 2024

ER- OO – CEE: weg er-mee!

Beroep: onderwijs | Aflevering 6.14

COLUMN | Dat scandeert lekker en natuurlijk heeft een leerling dat weleens geroepen. ik herinner me zelfs een hele klas die deze leus aanhief, na onaangekondigde lesuitval maandag het eerste uur. Ach, hoort allemaal bij: #schoolleven! Maar als je eigen minister dat roept, dan moet je op je eieren passen.

Verdomd als het niet waar is: de ene dag publiceert de OESO een rapport dat het Nederlandse onderwijs, inclusief het beroepsonderwijs, het goed doet in de internationale vergelijkingen – en de volgende dag breekt de minister van onderwijs er de staf over. Weg met die ROC’s! Ausradieren! Kaputmachen! In stukken breken! Ze zijn te groot & de leerlingen lopen er verloren! Ze zijn te onpersoonlijk & de leerlingen worden niet gekend! En meer van die quatsch.
Potverdomme, met zo’n minister heb je geen, geen ….. tja, wat zal ik daar nou eens van maken? Met zo’n minister heb je geen … Hooligans? Randgroepjongeren? Voortijdig Schoolverlaters? meer nodig. Ik had niet verwacht dat Jet zo’n romantische draai zou maken. Dorpsscholen wil ze. Met veldwachter Bromsnor en Swiebertje die langskomt en de burgemeester als bovenmeester en Saartje voor de koffie.

Maar zo zit het #schoolleven niet meer in elkaar, in twothousandfifteen. Als ik bij ons (ROC Tilburg – hoe lang nog?) in de leerlingenkantine kijk, in de pauze, dan zitten ze niet met een thermoskan thee hun botenhammen-met-spek op te eten terwijl ze stiekem huiswerk overschrijven. Verre van! Ze trekken voor 2,50 euro latte machiato-met-kaneel uit de luxe koffiecorner, haasten zich de zaal in en pakken hun telefoon. Gezellig met z’n tienen rond een tafel – allemaal whatsappen. Met leerlingen van andere scholen die ook pauze hebben.

En het mooie is: Jet heeft gelijk. Al sinds de oprichting, in 1996, ver vóór Jet minister werd, vaart ons roc die koers: geen enkele van onze locaties telt 5000 leerlingen, een heel bewuste keuze van oprichter Jan Nooijen indertijd. Dus toen wij in 1996 ROC Midden—Brabant inrichtten, telde dat 4 colleges: College Techniek (Stappegoor), Colllege Economie (Kasteeldreef), College DGO (Wandelboslaan) en College Educatie (Apennijnenweg). En elk college had een eigen directeur (die overigens niet alle leerlingen persoonlijk kende): precies dus het beeld dat Jet nu schetst. Back to the future!

> Vorige aflevering Seks op de open dag?

 
 

Deel dit artikel