27 mei 2024

‘Koffietafelboek’ Zwijsen over leesonderwijs vroeger en nu

Frater Mommers

TILBURG | NIEUWS | Uitgeverij Zwijsen komt met een rijk geïllustreerd koffietafelboek over de historie van Veilig leren lezen. Sinds 1960 hebben bijna 10 miljoen leerlingen leren lezen met deze gezichtsbepalende methode, die vroeger begon met ‘boom, roos, vis’.

Tegenwoordig zijn de beginwoorden ‘ik, kim, sim’, maar nog altijd is Veilig leren lezen de meest gebruikte leesmethode van Nederland en Vlaanderen.  Zwijsen presenteert Ik ben van boom roos vis op 26 januari 2017 tijdens de Nederlandse Onderwijstentoonstelling in Utrecht.

In het boek schetst Ger Janssen aan de hand van de methode van Zwijsen en vijf belangrijke voorlopers de geschiedenis van het leesonderwijs in de twintigste en eenentwintigste eeuw. De hoofdstukken zijn geïllustreerd met afbeeldingen van klassieke en moderne wandplaten, leesboekjes en andere leermiddelen, die samen een prachtig tijdsbeeld geven.

Wortels van het leesonderwijs
Het boek is bedoeld voor een breed publiek: velen kunnen hun oude lesmethode erin terugvinden, en die vergelijken met hoe kinderen nu leren lezen. Onderwijsprofessionals kunnen in het boek lezen hoe de kijk op leesonderwijs veranderde.

Veilig leren lezen ontstond in 1960 in een verzuild onderwijssysteem, geschreven door Caesarius Mommers en andere fraters van Tilburg. De methode sloeg aan, en er was vraag naar een neutrale variant. De fraters toonden zich pragmatisch, en kwamen in 1963 met een versie die was ontdaan van zijn pastoors en heiligenbeelden.

Nieuwe inzichten
In de methodfe Veilig leren lezen is veel aandacht aan zwakke leerlingen, aan bewezen effectieve didactiek en aan een variatie in leermiddelen. Waar leerboeken vroeger vaak ongewijzigd bleven, toetste Mommers zijn methode steeds aan de wetenschap en aan de praktijk. Van Veilig leren lezen verscheen ongeveer iedere elf jaar een verbeterde editie.

Ik ben van boom roos vis laat zien hoe veranderingen in de maatschappij en op school hun weerslag vonden in de leesmethode. Het boek beschrijft ook het levenswerk van de gedreven pedagoog Mommers, de ‘leesvader van Nederland’. Mommers werkte tot 2007 mee aan de methode.

Ik ben van boom roos vis is vanaf februari te koop bij de betere boekhandel, bij bol.com en in de webshop van Zwijsen.

[Bron: persbericht]

Deel dit artikel