15 juli 2024

Help! Waar is de monteur?

COLUMN | BEROEP: ONDERWIJS | 7.23 | Merde! De oud papierdoos en al het oud papier dat er in zit, is doorweekt. Dat klinkt niet rampzalig: het is maar oud papier tenslotte dus ik kan het gewoon weggooien toch?  Maar die doos staat onder de verwarmingsketel en dat water betekent dus dat de ketel lekt.

Firma Van Erve gebeld, want dat installatiebedrijf heeft mijn cv-ketel onder zijn hoede. Die zullen een monteur sturen, beloven ze – en dat doen ze ook.

De monteur klapt de voorkant van de cv-ketel open en schroeft een paneel los. We kijken samen naar binnen: nog meer water op de bodem van de omkleding. Ah, dat is goed!
De monteur kijkt mij aan en zegt: ‘Maar daar weet u alles van toch?’

Eh …. wat is hier het misverstand? Die monteur komt al jaren bij ons aan huis en mijn inbreng qua cv-service beperkt zich altijd tot het wegzetten van de oudpapierdoos en het zetten van koffie. En nu zou ik ineens verstand van zaken hebben? Ik kijk hem vragend aan.
‘Nou, d’r hangt toch zo’n grote poster voor ‘t raam? Van installatietechniek? Dan weet u er toch alles van?’
(Het gesprek gaat vooral op z’n Tilburgs natuurlijk maar ik vertaal even. ‘ Gij wit ur toch alles van dan?’, zegt hij enigszins spottend)

(Dit is het moment dat u even naar de illustratie moet kijken: de foto van de voorgevel van mijn huis aan de Boomstraat.)

Dat was dus een grap en ook wel een beetje een sneer: ik moest me niks in mijn hoofd halen met zo’n fancy poster voor het raam. Híj wist hoe het zat met mijn installatie en leken moesten zich daar niet mee bemoeien. Maar evengoed: over 2 jaar ging hij met pensioen (45 jaar gewerkt) en was er dan wel een jonge monteur om hem op te volgen? (Dit bij de koffie na de klus – hij had een kapotte pakking vervangen).

Ja, daar ging het dus om, die poster van de Dag van de Installatietechniek. Er stromen te weinig jonge monteurs in en daar willen we wat aan doen, dus: laat ze het vak zien en krijg zo meer instroom in de opleiding installatietechniek. Dat we niet steeds met dat natte oud papier zitten.

Enfin, hem maakt dat niet meer uit. Hij zit er meer mee dat ie z’n huis had verkocht terwijl het onder water stond (nee, dat had niks met de installatie te maken) en daar 20.000 euro schuld aan had overgehouden. Tja, daar kun je ook ‘merde’ bij denken. Maar hij had nog iets voor me:

‘Ge zout us moeten denken over unne nuwe ketel. Dun deze is bijna vijftien jaar oud.’
Shit! Toen dacht ik dus weer ‘merde’.

Gerard Sanberg.

1 april: Dag van de Installatietechniek! [Alleen in Tilburg] Kom kijken! Inschrijven kan nog.

Deel dit artikel