16 april 2024

Hier met die knaken. Nee, dáár met die knaken

COLUMN | BEROEP : ONDERWIJS | Aflevering | Cinop organiseerde een congres over de mogelijke bijdrage van het mbo aan het dempen van de kloof in de Nederlandse samenleving. Moeders en oma’s kunnen daarin veel betekenen, bleek (zie mijn vorige stukje), en tantes ook, maar vandaag gaat het over een ander aspect: de knaken.

Zo’n congres van Cinop is niet niks en het werd nog in Nieuwspoort gehouden ook dus het was niet voor Jan Rap en z’n maat. Ik zelf was heel vereerd dat ik zomaar mocht komen in elk geval, en naast meningen en visies kwamen ook allerlei deskundigen aan het woord: de voorzitter van de SER bijvoorbeeld. Nou, veel hoger kun je in Nederland niet komen dus wat die zegt, dat doet ertoe.

Dit is wat ze zei: ‘Er moet meer geld naar onderwijs, daar ben ik het helemaal mee eens, maar dat geld moet niet naar het mbo maar naar het basisonderwijs. Dáár moet de slag geslagen worden want nu we zijn voortdurend bezig met het repareren van dingen die daar mis gaan.’

Wederom applaus! Maar dat slikte Hamer niet voor zoete koek, zo makkelijk kwamen we niet van haar af. Ze keek vorsend de zaal in en zei: ‘Ja, maar nu wil ik het weten ook. Wie van jullie vindt echt dat het extra geld voor onderwijs vooral naar het basisonderwijs moet?’   .

En jawel, de meerderheid van de (mbo-)handen in de zaal ging de lucht in, inclusief de mijne. Ik vond (vind) dat een goed idee: doe het meteen goed, dan hoef je later niet of minder te repareren.

Pas dagen later drong tot mij door dat Mariëtte Hamer hiermee precies (en niet toevallig neem ik aan) het officiële verkiezingsprogramma van de PvdA verwoordde.  Oh, gelukkig, dacht ik toen. Dan heb ik afgelopen woensdag toch op de goede partij gestemd. Weliswaar meer uit hondentrouw (je laat je club niet in de steek als het slecht gaat) dan uit inhoudelijke overtuiging, maar toch. Nu nog zien dat dat zo wordt uitgevoerd: dáárheen met die knaken!

 

 

 

 

Deel dit artikel