22 mei 2024

Leve de werkvloer!

Er gebeuren natuurlijk ook onverwachte zaken op de werkvloer. Hier brengen eerstejaars studenten ‘Manager transport en logistiek’ de logistieke keten in beeld. Met lego! Vlnr Remi Bekkers, Levi Taboe, Oguzhab Yilmaz, Annick de Graaf. Het idee is van collega Henk van der Dussen, opleidingsontwerper.

COLUMN | BEROEP: ONDERWIJS | Afl. 7.37 |100% van onze eerstejaars studenten wordt goed geholpen als ze problemen hebben. 100% van onze eerstejaars studenten heeft goed contact met hun  medestudenten en 93% van hen heeft goed  contact met hun docenten. Oh zo! Bovendien: 93% is tevreden over de sfeer op de opleiding.

Dat is toch geweldig? Ik maak op deze plaats een diepe buiging voor mijn collega’s uit het primaire proces: goed gedaan! En deze cijfers hebben wij niet zelf geproduceerd, als goed nieuws uit eigen koker. Nee, de bron is onverdacht: onze studentenraad heeft een enquête gehouden onder de eerstejaars en daar komt dit uit. Mijn conclusie: we doen iets echt heel goed!

Dat gezegd zijnde is dit ook waar: we doen niet álles heel goed. Sommige dingen doen we matig en andere zelfs slecht, ook dat blijkt uit de enquête en daar moeten we het dus even over hebben want dat zijn kansen om te verbeteren, zoals de newspeak luidt. De studentenraad heeft verstand van presenteren, ze produceren niet allerlei saaie cijferreeksen maar hebben ook een kleurenschema van de uitslag bijgevoegd, met de kleurcodering van een stoplicht:  groen = goed,  oranje = gassen, dan komt het goed, rood = slecht!

Dat heeft een grappig effect: van sommige bladzijden  kreeg je meteen goeie zin, zo groen zijn ze. Dan sla je om en de schrik slaat je om het hart: een en al oranje en rood. Oei, dat zijn wel erg veel kansen om te verbeteren. Je moet dan even goed kijken om je bloeddruk weer omlaag te krijgen.

Welke items scoren diep rood? Roosters, keuzedelen en de examenregeling. En de vindbaarheid van het taal- en rekenpunt. Wat betreft de roosters (dit ter geruststelling van de collega’s op het roosterbureau): het is niet zo dat de roosters op zich slecht zijn, het is zo dat ze tussentijds wijzigen en dat is lastig bij baantjes en sportafspraken etc: als je halverwege het semester die vrije dinsdagmiddag toch ingeroosterd wordt. Omdat ik al zo lang meedraai weet ik nog dat we indertijd op de mts vóór de grote vakantie ons lesrooster kregen voor het komende jaar en dat daar dan eigenlijk niets in veranderde, het hele schooljaar lang niet. Waar blijft de tijd? Die tijd komt niet terug maar de studentenraad heeft gelijk: dat moet beter!

Keuzedelen!  Wat zegt u? Keuzedelen! * Dat wordt de grote uitdaging voor het komende jaar. De wet schrijft keuzedelen voor en dat is een uitstekend idee – maar hoe organiseren we het en welke komen er? Dat vraagt de studentenraad zich ook af en zij hebben gehoord van plannen om een avond te gaan gebruiken, of de zaterdagochtend – en daar zijn zij mordicus tegen. En welke keuzedelen er moeten komen, daar hebben zij duidelijke ideeën over die veel beter aansluiten bij waar de ROC’s indertijd voor zijn opgericht, dan onze eigen droge, zakelijke benadering.

Tot nu toe denken wij vooral over belangrijke maar saaie zaken als ‘doorstroom hbo’, of ‘ondernemersvaardigheden’. Yawn! In een gesprek met de studentenraad bleek dat zij wel heil zagen in een cursus ‘nailstyling’ , of ‘mode’. Jaahhh! Zo’n studentenraad, die moet je koesteren want die helpt je school vooruit. Niet alleen belangrijke zaken. Ook leuke dingen! Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Gerard Sanberg is werkzaam bij ROC Tilburg 

Ps De studentenraad noemt zichzelf soms CDR: Centrale DeelnemersRaad. Daar moeten ze zo snel mogelijk mee ophouden want dat is dat verfoeilijke bureaucratische jargon waar iedereen zo moe van wordt. Als je ‘studentenraad’ zegt weet iedereen waar je het over hebt. Bij ‘Centrale DeelnemersRaad’ krijg je alleen maar vraagtekens. Waarom laten wij ons toch steeds ringeloren door die bureauridders uit Den Haag?

 

 *) Keuzedelen zijn extra cursussen ter verbreding en verdieping. [red.]

 

Deel dit artikel