27 mei 2024

Eindelijk straatnaam in Tilburg voor ‘leesvader’ frater Mommers

Frater Caesarius Mommers

NIEUWS | Er wordt in Tilburg een straat vernoemd naar frater Caesarius Mommers, die ook wel bekend staat als de ‘leesvader’ van Nederland en Vlaanderen. Zestig jaar geleden ontwikkelde hij een leesmethode die in een modern jasje nog steeds wordt gebruikt in het basisonderwijs.

Waarschijnlijk zal er een straat in de Spoorzone de naam van de frater krijgen, de onthulling staat gepland in februari.  Ger Janssen, oud-directeur van Uitgeverij Zwijsen maakte het nieuws vrijdag 5 oktober bekend tijdens een symposium dat was gewijd aan het leven en werk van Caesarius Mommers (1925 – 2007).

Dat dat de frater geerd wordt met een straatnaam is niet meer dan terecht, stelde Janssen. Want de bedenkers van andere leesmethoden, zoals de legendarische onderwijzers Jan Ligthart en Mattheus Hoogeveen, zijn al veel eerder vereeuwigd met een straatnaam.

Miljoenen kinderen in Nederland en Vlaanderen hebben sinds 1960 de eerste stappen gezet bij het lezen dankzij de methode Veilig leren lezen van frater Mommers die behoorde tot de orde van de Fraters van Tilburg.

 

 

Deel dit artikel