2 maart 2024

Stageplek moet een veilige leeromgeving zijn, zegt staatssecretaris

DEN HAAG | NIEUWS | Bedrijven die stageplekken en leerbanen aanbieden aan studentren in het mbo moeten zorgen voor een veilige leeromgeving. Dat gaat niet alleen over het voorkomen van ongevallen, maar ook het bieden van sociale veiligheid. Werkgevers die geen veilige leeromgeving kunnen garanderen raken hun er erkenning als leerbedrijf kwijt.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) schrijft dit in haar antwoord op Kamervragen 9 juni 2010). Aanleiding voor de vragen is een incident bij een multimediabedrijf waar een mbo-stagiair bij haar werkzaamheden ook pornofilms moest bewerken. Zonder overigens de beelden daadwerkelijk te hebben gezien. De bewindsvrouw benadrukt dat dergelijke activiteiten niet passen binnen een sociaal veilige leeromgeving, ‘zeker niet als het gaat om minderjarige mbo-studenten’.

Zware maatstaven

Bedrijven en organisaties die gelegenheid willen bieden tot beroepspraktijkvorming (stage) worden beoordeeld door een kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, in dit geval van de grafimediabranche. Belangrijk criterium is het kunnen garanderen van de veilige leeromgeving. “Bij de invulling van dit criterium hanteren de kenniscentra zware maatstaven, aangezien de mbo-student veelal onervaren en soms erg jong is. Dat maakt ze kwetsbaar”, aldus Van Bijsterveldt. De betrokken studente was overigens al wel meerderjarig. Voor haar is een andere stageplek gevonden.

Deel dit artikel