14 juni 2024

De vuile was buiten?

Beroep: onderwijs | Aflevering 1.4

COLUMN | Waarom zouden wij bij ROC Tilburg studenten van het KWlK uit Den Bosch en van het Da Vinci uit Dord laten snuffelen aan ons gebruikte ondergoed? Waarom de vuile was buiten hangen?
Ach, klachten van studenten…. zouden die in Den Bosch sterk verschillen van de klachten in Dord?

Als je een toptien zou opstellen van spontane klachten over school, dan staat op nummer 1, 2 en 3: het rooster!  En op nummer 4, 5 en 6: het rooster!

Ik overdrijf. Enigszins. (En ik realiseer me dat dat ook zo was toen ik zelf nog op de middelbare school zat. Good old HBS. Wij hadden op zaterdagochtend les, de hele school tot twaalf uur. En in verband met de geringe beschikbaarheid van de natuurkundeleraar had onze klas les tot twee uur. Twee uur! Van half negen tot twee uur met twee keer een kwartier pauze! De politie moest er naar kijken!)

Maar goed, ROC Tilburg nam op mijn aanraden deel aan de JOB Academy en in het kader daarvan openden wij begin oktober 2009 in ons gebouw op Stappegoor de JOBSpot – voor al uw klachten. Een officiële opening die zelfs de krant haalde (zie onder). Vanaf dat moment bemensten Laurens en Marlies enthousiast elke ochtend het loket in de hal van  gebouw b. (En omdat de roosteraar in dezelfde ruimte zat, konden veel klachten snel kortgesloten worden.)

Kwam er veel vuile was naar boven?

Nou, dat viel mee, maar inderdaad waren er van tijd tot tijd serieuze klachten die we serieus aanpakten. En daarmee openbaarde zich ook een soort schizofrenie, want Laurens en Marlies zaten achter dat loket en ervoeren elke klacht als een persoonlijke triomf die ze verheugd bij mij kwamen melden – maar voor de school gold natuurlijk: hoe minder klachten hoe beter.
Klachten over het rooster kunnen serieus zijn en ik wil ze niet bagatelliseren, maar soms hoort er zout bij. ‘Wij hebben twee dagen tot vijf uur les!’

Ja, dat blijkt dan te kloppen en leuk is anders. En als je het rooster er dan op naslaat, hebben ze op vrijdag vrij – dat hadden ze er even niet bijgezegd. Maar de opmerking van twee meisjes dat ze op school hinderlijk gevolgd werden door een jongen uit hun buurt die hen ook aansprak op gedrag en taalgebruik, daar hebben we werk van gemaakt.
Dus: ja, zeker kwam er wel wat naar buiten door de JOBSpot dat we anders niet boven water hadden gekregen, maar spectaculair was het niet. Gelukkig maar.

Lees hier de vorige aflevering.

Deel dit artikel