15 juli 2024

‘Fries en vrij!’

Beroep: onderwijs | Aflevering 5.2

COLUMN | Stel je voor dat de Friese onafhankelijkheidsbeweging zijn zin krijgt en Friesland en de wadden maken zich los van Nederland. En na een tijdje beginnen de daar achtergebleven Hollanders zich te roeren. Ze worden gediscrimineerd. Er mag alleen nog maar Fries gepraat worden.
Ze moeten hun Nederlandse paspoort inleveren maar krijgen niet zo makkelijk een Fries identiteitsdocument en kunnen dus niet meedoen aan de Tocht der Tochten.
Ze komen niet in aanmerking voor overheidsbaantjes. Huizen waar elke ochtend een Nederlandse krant wordt bezorgd, worden beklad. Ze krijgen meer processen-verbaal dan rechtgeaarde Friezen, ‘maar wij zijn ook hier geboren’.  Op de veerboten naar de eilanden mogen ze alleen nog bovendeks nadat er een amateuristische bom gevonden is in het laadruim. Demonstraties (‘Geuzentohten’) worden hardhandig neergeslagen en er ontstaat een emotionele maar goed georkestreerde roep om bijstand uit het grote moederland, aan beide kanten van de afsluitdijk. Rutte, doe iets! Sent in the marines!

Enfin, het was een wat moeizame gedachtewisseling met onze Griekse gids Dimitrios, maar dwalend over het groene eiland Skopelos bedachten we dit scenario. Hoe kwamen we daarbij? Dimitrios was vierdejaars student ‘European Studies’ aan de universiteit van Athene, en tijdens een stage bij het Europese parlement in Brussel had hij in een rollenspel de rol van Nederland op zich genomen. Hij had dat goed voorbereid: ‘I still have the flag’. Hij wist dus wel één en ander van Nederland en daarom kwam hij met deze analogie toen we het hadden over de Oekraïne en de Russische separatisten en de steun van Poetin aan hen.

Griekenland ligt een stuk zuidelijker en oostelijker dan Nederland en aan de rand van het continent en het heeft een heel andere geschiedenis en het is Grieks-orthodox en dat lijkt nogal op Russisch orthodox en het voelt zich in de economische crisis gepiepeld en vernederd door de westerse landen en dus is de mentale, intellectuele sfeer daar echt anders dan hier wat betreft de lotgevallen van de Oekraïne en het ongeluk (?) met MH17 (Ask yourself who gaines? Kiev!). Dat verraste mij wel.

Maar aan het einde van het gesprek, we zaten toen inmiddels op een terras aan het strand bij Panormas, wilde ik wel even iets rechtzetten: ‘Die Friese onafhankelijkheidsbeweging waar we het over hadden, die bestaat helemaal niet hoor, Dimitrios.’
‘No?’
‘No, really. It ‘s absurd.’
Maar toen ik thuis Google raadpleegde, bleek dat niet waar te zijn. Fries en Vrij!

Vorige aflevering Passie & punch

Deel dit artikel