23 mei 2024

165 dagen vrij!

Beroep: onderwijs | Aflevering 6.16

COLUMN | Een vrije dag, oh, hoe heerlijk is dat niet? We staan aan het begin van een jaar en in dat jaar hebben we maar liefst 165 dagen vrij. 165 – want onze mbo-cao zegt dat het werk wordt verricht in 200 werkbare dagen. Nou, dat sommetje kan ik uit mijn hoofd: 200 dagen werken betekent 165 dagen niet werken. En eigenlijk nog wel meer natuurlijk, want zo’n vrije dag, die begint de avond tevoren al. Toch? Dat triomfantelijke gevoel: wat nou ‘op tijd naar bed’? Morgen vrij! Uitslapen! Ha! Doe mij nog maar een kop koffie.

En dan de volgende ochtend: niet vroeg op, maar ook niet te laat natuurlijk want dat is zonde van je dag. Lekker op je gemak ontbijten met extra krentenbrood en de krant helemaal uitspellen en langs je raam fietsen al die stakkers die geen vrij hebben. Eigen schuld dikke bult en als het regent is het nog leuker want geen beter vermaak dan leedvermaak, maar ja, regen op je vrije dag is minder natuurlijk. Hoe meer files hoe beter, dat dan weer wel.

Dan koffie met koek en nog eens uit het raam kijken of er meer buurtbewoners zijn met zulke vorstelijke arbeidsvoorwaarden. Uitgebreid en ongegeneerd in je neus peuteren en aan je kont krabben en vrolijk zwaaien naar het wandelgroepje demente bejaarden: rollatorpeleton met kekke begeleidster. Pretentieloos boek lezen. Nadenken over de lunch: glaasje witte wijn koud zetten of toch maar niet? Nog een stukje lezen in dat pretentieloze boek en even langs bij Gianotten: het genot alleen al dat dat weer kan in Tilburg, even langs bij Gianotten.

En wat zou de pot vanavond schaffen? Je kookt natuurlijk niet: daar zijn andere mensen voor op je vrije dag, en, zo laat in de middag, spijt het je even dat je niet meer rookt. Een sigaret zou de middag vervolmaken, maar er zijn grenzen. En zo rijg je weer een etmaal aan de ketting die je je leven noemt, een bijna perfecte kraal van een vrije dag die alleen maar perfect is vanwege het contrast met die 200 werkbare dagen.

Daar is nu een meningsverschil over tussen de ondernemingsraad van ROC Tilburg en het College van Bestuur. Niet  over de getallen overigens, het College van Bestuur gunt ons die 165 vrije dagen wel, maar over de verdeling van die kralen over het snoer van het jaar. Hoeveel vrij dagen aansluitend achter elkaar in de zomer bijvoorbeeld, dat is een hot item! Ach, gelukkig land met zulke conflicten….
 

Deel dit artikel