18 juli 2024

Verrijkingsklas op Theresialyceum voor hoogbegaafde leerlingen basisschool

theresialyceum_violiste_leerling_2014_web.jpgTILBURG | NIEUWS | Het Theresialyceum in Tilburg start op woensdag 6 oktober met een zogeheten verrijkingsklas voor hoogbegaafde leerlingen die nog op de basisschool zitten.

Met dit initiatief voorziet het lyceum in een behoefte van hoogbegaafde leerlingen die al klaar zijn met de leerstof van de basisschool en die daardoor dreigen vast te lopen. Hun school kan deze leerlingen onvoldoende motiveren en uitdagen omdat het aanbod aan verrijkende leerstof niet toereikend is.

Het Theresialyceum biedt deze leerlingen de kans om een ochtend in de week een speciaal programma te volgen, verzorgd door vo-docenten. Het programma bestaat uit de volgende vakken: filosofie, robotica, psychologie, Chinese taal en cultuur, natuurwetenschappen en groepslessen (met o.a. zelfreflectie).

Proef positief
Vorig jaar is al een paar maanden proef gedraaid met deze verrijkingsklas en de evaringen waren zeer positief, zegt rector Tomas Oudejans. “Iedereen was enthousiast, leerlingen, ouders en docenten.”

De belangstelling om mee te mogen doen is zo groot dat er besloten is om vier groepen te vormen van gemiddeld 16 leerlingen per groep. Desondanks heeft de school leerlingen teleur moeten stellen. Het aantal aanmeldingen overtrof het aantal plaatsen. Rector Oudejans zegt dat gekozen is voor leerlingen die op  hun school geen voorziening hebben, zoals een Plusklas of Leonardoklas.

Veel ervaring
Het Theresialyceum (havo/vwo) heeft al ruim tien jaar ervaring met onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen. Sinds maart 2008 is het Theresia begaafdheidsprofielschool en is de school lid van de vereniging van BegaafdheidsProfielscholen.

Omdat al eerder aan het licht kwam dat hoogbegaafde leerlingen van hun eigen school ook snel door de leerstof gaan is er o.a. samenwerking gezocht met de Universiteit van Tilburg. Leerlingen mogen aanschuiven bij de reguliere colleges zoals bij rechten en economie en ze kunnen zo zelfs al studiepunten verwerven voor hun latere studie.

► Meer informatie over de begaafdheidsprofielscholen

Deel dit artikel