24 juni 2024

Heeft nu ook de ict-opleiding een imagoprobleem?

columnportret_emmanuel_naaijkens.jpgCOLUMN | De teruggang van het beroepsonderwijs wordt voor een belangrijk deel toegeschreven aan het imago.

Met name als het gaat om de traditionele technische beroepen. Jongeren zouden dat associeren met ‘werken in vuile overalls’ dat bovendien maar matig betaald wordt. Dus kiezen ze liever voor een opleiding in de economische sector: Meer status, beter betaald en je zit ook nog eens lekker op kantoor.

En als jongeren met gevoel voor techniek een passende opleiding zoekt dan is dat eerder in de ict-sector, was altijd het idee. Daar krijg je bovendien geen vuile vingers van, hooguit rsi. Maar wat lees ik nu tot mijn verbazing in een Vlaamse krant? Jongeren zien een ict-opleiding niet meer zitten! Ze vinden het saai en onaantrekkelijk werk, blijkt uit een onderzoek van Agoria, een belangenorganisatie van de  technologiesector.

“Het stereotiepe beeld van de informaticus die als een eenzame programmeur de hele dag aan zijn beeldscherm gekluisterd zit, is totaal voorbijgestreefd,” noemt directeur Christian Vanhuffel van de ict-afdeling van Agoria dat in de krant. Dus start de club met wat ze in Vlaanderen met een mooi woord noemen een ‘sensibiliseringscampagne’ voor ict-beroepen.

Die campagne moet de Vlaamse jongeren ervan overtuigen dat het toch heus een uitdagend en boeiend beroep is. En om de vooroordelen te slechten spreekt de ict-sector voortaan niet meer van ‘informaticus’ maar van ‘digital expert’. Er is bij onze zuiderburen werk zat voor ict’ers, er zijn duizenden onvervulde vacatures, meldt Agoria.

Dus jongelui in Brabant, doe net als de Polen. Regel met wat maten een busje en zoek je heil over de grens. Maar gedraag je wel netjes, want op een overlastmeldpunt zitten we niet te wachten.

Deel dit artikel