23 mei 2024

Cobbenhagenlyceum twaalfde technasium in Brabant

TILBURG | NIEUWS | Het 2College Cobbenhagenlyceum in Tilburg heeft het predicaat technasium in de wacht gesleept. Daarmee komt het aantal technasia in Brabant op twaalf.Op woensdag 5 september wordt het Tilburgse technasium officieel in gebruik genomen.

Leerlingen op havo en vwo die het technasium volgen krijgen een eigentijds bètapakket aangeboden dat theorie en beroepspraktijk met elkaar verbindt. Samenwerking met bedrijven en (onderwijs)instellingen in de regio maakt is een van de fundamenten onder de aanpak. Leerlingen moeten vooral ervaring op kunnen doen met de moderne wereld van bèta en techniek.

Het concept is in 2003 aan de keukentafel bedacht door Judith Lechner en Boris Wanders. Ze vonden dat het bètaonderwijs uitdagender en interessanter moest worden. Inmiddels zijn er evenwichtig verspreid over het land 69 havo/vwo-scholen die zich technasium mogen noemen. Brabantse is dus met twaalf scholen relatief goed vertegenwoordigd.

Expertisecentrum
Leichner en Wanders geven nu leiding aan een expertisecentrum dat de technasia ondersteunt. De leerlingen die dit onderwijs volgen kunnen daarin ook examen doen. Voor hen is het examenvak Onderzoek en Ontwerpen ontwikkeld. De leerlingen kunnen in een speciale technasiumwerkplaats op hun school vrijuit werken aan hun onderzoek of ontwerp.

De technasia zijn allemaal aangesloten bij regionale netwerken. Evelien Ketelaar is coach in West-Brabant. Op de site van de technasia vertelt zij onder meer het volgende over de formule: “Technasium verbindt middelbare scholen, hoger onderwijs en bedrijfsleven op hun passie voor techniek. Leerlingen verkennen en ontdekken de oneindige mogelijkheden in de bètasector. Beroepsbeoefenaars en experts maken kennis met de vindingrijkheid van scholieren in havo en vwo. Het projectonderwijs laat zien dat techniek overal is. De kracht van Technasium ligt in de ontwikkeling van onderwijs met een grote maatschappelijke relevantie en herkenbaarheid in de dagelijkse praktijk.”

Netwerk Brabant-Oost
Jacob-Roelandslyceum  (Boxtel), Dr.-Knippenbergcollege  (Helmond), Eckartcollege (Eindhoven),  Varendonck-College  (Asten), d’Oultremontcollege (Drunen),  Jeroen Bosch College (Den Bosch).
Netwerk West-Brabant
Dongemond College (Raamsdonksveer en Made), Newmancollege (Breda), Markland College (Oudenbosch en Zevenbergen) Jan Tinbergen College (Roosendaal). Ook het Walburg College in Zwijndrecht valt onder dit netwerk.
’t Rijks in Bergen op Zoom is aangesloten bij het netwerk Zuidwest-Nederland.

> Ga hier naar de website van de technasia

Deel dit artikel