14 juni 2024

Naheffing belasting voor schoolbestuur Scala in Heusden

HEUSDEN | NIEUWS | De Stichting Scala in de gemeente Heusden heeft een naheffing ontvangen van de Belastingdienst van 1,5 ton. De aanslag heeft te maken met een reorganisatie waarbij 24 oudere leerkrachten vrijwillig zijn vertrokken.

Dat meldt het Onderwijsblad van de onderwijsbond AOb in het nummer van 25 mei. De naheffing kwam als een volslagen verrassing voor Scala, waaronder 16 basisscholen vallen. Maar er valt niet aan de aanslag te ontkomen, zo blijkt uit de reactie van een woordvoerder van de Belastingdienst. Het gaat hier om landelijk beleid. Voor Scala is het pijnlijk, de stichting moet nu alsnog 3 fte schrappen, zegt directeur Henk van der Pas in het blad van de AOb. Scala heeft ongeveer 300 medewerkers.

Onder meer vanwege een teruglopend leerlingenaantal moest er vorig jaar gesaneerd worden bij Scala. Met de vakbonden werd een sociaal plan afgesloten. Voor oudere leerkrachten die vrijwillig wilden opstappen kwam een vertrekregeling. En daar past de Belastingdienst nu een tarief van 52 procent op toe, te betalen door de werkgever.
In het Onderwijsblad zegt de woordvoerder van de Belastingdienst dat dit tarief heeft te maken met het feit dat het reorganisatieplan is toegesneden op vervroegd uittreden.  De heffing is niet van toepassing als de ontslagregeling is gebaseerd op basis van het afspiegelingsbeginsel.

Deel dit artikel