20 juni 2024

DUO krijgt ongelijk van rechter in zaak onterechte loting

DEN BOSCH | NIEUWS | Uitvoeringsorganisatie DUO is door de kortgedingrechter op alle punten in het ongelijk gesteld in de kwestie van de student Richard Romp uit Eindhoven.

Dat meldde algemeen directeur Coen Free van het Koning Willem I College in Den Bosch vandaag tijdens de opening van het nieuwe studiejaar. Daarmee is de weg vrij voor de betrokken student, die eerder zijn diploma aan het Bossche college haalde, om zonder loting aan de hbo-opleiding mondhygiënist in Nijmegen te beginnen.

DUO blokkeerde de toelating van de student omdat er verschillende data stonden op de officiële documenten. Op diploma en cijferlijst stond 22 juni. Maar op de toelichting op de cijferlijst 21 juni. Daarmee voldeed de student volgens DUO niet aan de regels. Hij moest meeloten met de andere studenten en werd uitgeloot.

Uiteindelijk bleek een kort geding nodig om DUO te laten inzien dat het de regels verkeerd toepaste. En daarin trok deze overheidsinstantie aan het kortste eind. Minister Van Bijsterveldt |(Onderwijs), aanwezig in Den Bosch, wilde niet officieel reageren op de uitspraak. DUO valt onder haar verantwoordelijkheid. Maar ze kon het niet nalaten o0m op te merken dat er gelukkig nog rechters zijn die een oordeel geven in dit soort kwesties.

Deel dit artikel