19 juli 2024

Tegen de trend in: Vakcollege Tilburg

Beroep: Onderwijs | Aflevering 3.20

COLUMN | Een open dag voor een school die nog niet in bedrijf is, we hebben daar even op gepuzzeld hoe we het aan zouden pakken, maar ach, we beginnen niet met niets, op Vakcollege Tilburg. Evengoed willen we de school wel neerzetten als ‘nieuw’.  

Is ie nieuw?
Jazeker.
Maar De Vakschool en MBC Economie en Groen bestaan toch al jaren?  
Jazeker.
Maar die gaan fuseren en daaruit ontstaat iets nieuws. Vakcollege Tilburg staat op de schouders van twee ervaren scholen, dus we gaan niet vanuit het niets het experiment in, maar we bouwen voort op wat we al weten en wat we al kunnen – en dat is veel.

Nieuw is dit: we brengen alle sectoren uit het vmbo bij elkaar in één school en dat is duidelijk winst.  Aan de Gershwinstraat (bij MBC  Economie en Groen) kon je vmbo volgen in de sectoren economie en groen (de naam spreekt boekdelen).  Aan de Reitse Hoevenstraat op nummer (let op!) 12, kon je terecht voor iets in de techniek en in de zorg. Bovendien is De Vakschool meer gericht op echt vakonderwijs en is Ecogroen wat breder georiënteerd.

Maar veel kinderen van 11, 12 jaar weten van toeten dus die gaan gewoon naar de school die het dichtst bij huis is of die hen het leukst lijkt of waar hun vriendjes heengaan – en die stappen na de onderbouw echt niet over naar een school aan de andere kant van de stad vanwege de sector die ze daar aanbieden. No way. Dan kiezen ze gewoon iets anders zodat ze wel op hun eigen, vertrouwde school kunnen blijven.

Vakcollege Tilburg (voorlopig aan de Reitse Hoevenstraat let op: op nummer 20) lost dat probleem op: alle vmbo-sectoren zitten straks onder één dak – en we hopen dat de gemeente ons van een mooi, nieuw dak voorziet. De leerlingen kunnen dus na de onderbouw kiezen voor de sector die ze willen, ze blijven gewoon op hun eigen vertrouwde school.

Krijgen we dus meer toeloop? Ik hoop het maar ik twijfel. Er is immers een duidelijke trend in Nederland, al vele jaren, en die trend is: weg van de beroepsgerichte opleidingen. Allemaal mavo, havo of vwo! Allemaal algemeen gevormd en niemand specifiek bekwaam! En Vakcollege Tilburg biedt alleen beroepsgerichte opleidingen aan: basis & kader & gemengd.

Gaat het lukken om die algemene trend te keren? Ik gok op …. afwachten. We houden onze adem in en volgende week houden we nog een keer open dag: opnieuw in de Reitse Hoevenstraat op nummer 20, maar dan niet in combinatie met Reitse Hoevenstraat 12 maar met Ecogroen.  
En met het ROC, maar dat is toeval.
Ps De eerste Open Dag op 20 januari was duidelijk een succes, al zat het weer niet mee.

Deel dit artikel