24 april 2024

Deken van Houtschool verwerft predicaat excellent ‘dankzij helder profiel’

ASTEN | NIEUWS | Wat is het geheim van een excellente school? Voor de Deken Van Houtschool in Asten is het antwoord: kiezen voor een duidelijk profiel en dat consequent uitbouwen. De Oostbrabantse school zat  in de eerste ronde van 31 po-scholen die door een jury als excellent werden beoordeeld.

Voor de katholieke Deken Van Houtschool (schoolbestuur Prodas) was het oordeel van de jury een verrassing. “Tijdens het bezoek was de jury heel positief, maar we kregen de indruk dat we er ook pas in de tweede ronde bij zouden kunnen zitten”, vertelt direct Frank Vliegenberg.

De jury had vooral waardering voor de aandacht die er op de Deken Van Houtschool is voor sociaal-emotionele ontwikkeling, en meer algemeen het pedagogisch klimaat. Dat het predicaat excellent in de wacht is gesleept is volgens de directeur vooral te danken aan zijn voorganger Anke Biesmans. “Zij heeft de basis gelegd voor het succes van de school”, zegt Vliegenberg.

Keuzes
Het geheim van de aanpak is volgens de directeur om als school vast te houden aan eenmaal gemaakte keuzes. “We hebben afgesproken dat we zestig procent van de tijd besteden aan rekenen, taal en lezen. De algemeen vormende vakken hebben prioriteit. Die mogen niet uitvallen, en als dat toch onvermijdelijk is dan halen we die lessen later in. Zonodig vervallen dan muziek, tekenen of gymnastiek.”

De school wordt volgens Vliegenberg toch al overladen met maatschappelijke problemen waar het onderwijs maar een oplossing voor moet zoeken. “We vinden dat de kernvakken er niet door ondergesneeuwd mogen raken.”

Be good and tell it
Vliegenberg vindt het een goed idee om scholen de kans te geven zich te profileren met het predicaat excellent. Be good and tell it, is het motto. Al tekent de directeur erbij aan dat hij ervan overtuigd is dat er veel meer excellente scholen zijn, dan nu in deze eerste ronde zijn aangewezen.
De Deken van Houtschool is een van de weinige scholen in de (krimp)regio waar het aantal leerlingen nog altijd toeneemt. Er zijn er nu ongeveer 225.
[Dit bericht is eerder geplaatst op de site van de Besturenraad]

Lees hier het juryrapport

> De aanmelding voor de procedure ‘Excellente scholen 2013’ loopt t/m 21 mei.

Deel dit artikel