17 april 2024

Succes en afgang liggen dicht bij elkaar

ANALYSE | Voor de veertiende keer is zaterdag 10 december de bijlage Schoolprestaties van dagblad Trouw gepubliceerd. De scores trokken deze keer weinig aandacht in de media.

Voor het Beekvliet Gymnasium in Sint-Michielsgestel reden om dan maar zelf het nieuws wereldkundig te maken, in Trouw kreeg de school een 8. Gelijk hebben ze, goed nieuws moet je uitventen. Binnenkort start immers het opendagencircus weer.
Het was voor de tweede keer dat Trouw een eindoordeel in een hard cijfer uitdrukte. Trouw – in casu de wetenschappers Dronkers en Van Alphen-  baseren zich op de resultaten van één jaar, in dit geval van 2009 – 2010. De Onderwijsinspectie geeft zijn oordeel op basis van de resultaten in een periode van drie jaar.

Aan welk oordeel heb je als ouder, op zoek naar een school voor je kind, het meest? Ik neig naar de aanpak van de inspectie, want als de cijfers uit de bijlage van Trouw iets leren is dat de prestaties van jaar tot jaar uiteen kunnen lopen. Er zijn maar weinig scholen die constant op een hoog niveau presteren, laat staan in alle disciplines.

Het kan verkeren
Neem bijvoorbeeld het Christiaan Huygens College in Eindhoven, dat in de volle breedte voortgezet onderwijs aanbiedt. Vorig jaar scoorde de school met het vwo een 9, dit jaar opnieuw. Maar de twee havo-afdelingen hadden vorig jaar ook een 9, nu nog maar een 6 respectievelijk een 8. En de gemengde/theoretische leerweg kreeg slechts een 3. Ai.

Een ander sprekend voorbeeld dat het ook in onderwijsland kan verkeren laat het Altena College in Sleeuwijk zien. Een paar jaar geleden nog geroemd in Trouw om de hoge prestaties, en ook de inspectie sprak van excellente resultaten. En nu: een 5 voor het vwo, een 6 voor de havo en een 6 voor g/t. Dat doet de reputatie geen goed.
Daarentegen hielden het Mgr. Frencken College (Oosterhout) en het Dongemond College (Raamsdonksveer) hun hoge beoordeling vast.

Goede scores havo’s in Breda
Opvallend zijn de prestaties in het Bredase voortgezet onderwijs, met name wat betreft de havo. Daar scoorden SG De Nassau, Graaf Engelbert, Mencia de Mendoza, het Newman College en het OLV Lyceum allemaal een 8! En Graaf Engelbert en het Stedelijk Gymnasium ook een 8 met het vwo. Wat zou het geheim van Breda zijn? Het onderstreept in ieder geval dat de prijs van beste onderwijsgemeente niet op drijfzand is gebouwd.

Een overzicht van de toppers van dit jaar:

Christiaan Huygens College Eindhoven       9 (vwo)    8 (havo)
De Rooi Pannen Eindhoven                          9 (basis)
Dongemond College Raamsdonksveer       9 (havo) 8 (kader) 8 (basis)
D’Oultremont College Drunen                       9 (havo)
Hooghuis locatie De Bongerd Oss               9 (basis)
Mgr. Frencken College Oosterhout               9 (havo) 8 (vwo)
Peelland College Deurne                               9 (vwo) 8 (havo)
Pleincollege Van Maerlant Eindhoven          9 (havo)
SG Breda / Markenhage Prinsenbeek         9 (g/t)
Theresialyceum Tilburg                                  9 (vwo) 8 (havo)

► Lees hier het artikel ‘Trouw: In Brabant 37 procent g/t-afdelingen onvoldoende’

► Lees hier het artikel ‘Een onvoldoende voor eenzesde van de vo-afdelingen in Brabant’ [December 2010]    

Deel dit artikel