22 juli 2024

Orion Lyceum Breda onder verscherpt toezicht

BREDA | NIEUWS | De Onderwijsinspectie houdt verscherpt financieel toezicht op het Orion Lyceum in Breda. Dat meldt het Onderwijsblad in de uitgave van 20 april. De inspectie houdt op deze school de vinger aan de pols omdat er sprake is van een verhoogd financieel risico.

Eerder was al bekend geworden in totaal 26 schoolbesturen onder verscherpt financieel toezicht van de Onderwijsinspectie staan. Sommige besturen staan er zo slecht voor dat ze alleen met zeer ingrijpende maatregelen uit de gevarenzone kunnen komen. De namen van de betrokken besturen werden gepubliceerd door onderwijsbond AOb, die een beroep had gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Van drie scholen waren de namen echter niet prijsgegeven. Dat is nu alsnog gebeurd, en een van de scholen is het Orion Lyceum.

Voorzitter Toon Kloet zegt nu in het Onderwijsblad dat de publicatie over de slechte financiële situatie heel vervelend uitkwam, kort voor de open dagen. Volgens de voorzitter is het risico gebaseerd op de financiële gang van zaken in 2010 en 2011. Inmiddels zou de school beter draaien. Het Onderwijsblad meldt verder op gezag van Kloet dat er gesprekken gaande zijn over een mogelijke fusie. Met welk bestuur er gesproken wordt is niet bekend.

Het Orion Lyceum is een scholengemeenschap havo/vwo en is opgericht in 2006 onder de naam Orion College. De school werkt met een vernieuwend onderwijsconcept. Om te kunnen voortbestaan moet de school binnen afzienbare termijn doorgroeien naar tenminste driehonderd leerlingen. De website Breda Vandaag meldde eind vorig jaar dat het Orion Lyceum, Daltonschool Markenhage en het Michaël College werken aan een plan voor een gezamenlijke campus.
 

Deel dit artikel