5 maart 2024

Vmbo Kompas sluit kunstproject CoBrA af met expositie

BREDA | NIEUWS | ‘Het is een kip, het blijft een kip’ is de titel van de expositie van schilderijen die de leerlingen van vmboschool Kompas in Breda gemaakt hebben in het kader van kunstproject CoBrA.

Kompas is een kleine school voor vmbo (onderdeel van scholengemeenschap Tessenderlandt)  waar de leerlingen met extra begeleiding voorbereid worden op een beroepsopleiding. Het CoBrA-project is bedoeld om leerlingen ervaring op te laten doen met het maken en het genieten van kunst. In dit geval van abstracte kunst. En als een leerling een kip ziet in een schilderij, dan is dat een kip. “Juffrouw, het is een kip, het blijft een kip.” Dat was het antwoord op de vraag van de juffrouw of er in het schilderij nog meer te zien was.

“Onze leerlingen ervaren dat zij gewaardeerd worden om wat zij op hun niveau kunnen en presteren. Zij hoeven niet allemaal de besten te zijn maar ze worden er wel toe aangezet. Dat is ook wat de leerlingen van Kompas nodig hebben, structuur en steun”, aldus locatiedirecteur P. van den Elshout.

De leerlingen hebben van 4 maart t/m 12 april gewerkt aan het CoBrA-project. Zij hebben kennis gemaakt met de kunststroming en ze hebben individueel of in groepjes een bepaalde kunstenaar bestudeerd en daar een verslag van gemaakt. Op 9 april zijn de leerlingen op excursie geweest naar het CoBrA museum in Amstelveen. Daar hebben zij gezien hoe onder andere Appel, Constant, Corneille en Rooskens te werk gingen. Op 21 en 22 maart hebben de leerlingen zelf een schilderij gemaakt in de stijl van CoBrA . Zij zijn daarbij begeleid door Paul Monteiro, abstract kunstenaar in Oosterhout.

Expositie en verkoop
De schilderijen worden geëxposeerd in het Huis van de Heuvel aan het Mgr. Nolensplein 1 te Breda (ingang Van Heemskerkstraat). De expositie wordt geopend op vrijdag 17 mei a.s. om 17.00 u. en is daarna nog twee weken te zien tot 1 juni.
De schilderijen zijn te koop en worden na de opening geveild. De kunstenaar, de leerling dus, kan beslissen of hij (zij) het schilderij zelf houdt of te koop aanbiedt voor de veiling. De opbrengst van de verkoop van de schilderijen is bestemd voor de Stichting Kleurrijk Leven waar ook Paul Monteiro aan verbonden is.

Deel dit artikel