19 juli 2024

Nieuwe monarch: met Pascal op de bank

Beroep: Onderwijs | Aflevering 3.32

COLUMN | Alle ellende op deze wereld komt omdat mensen niet rustig thuis blijven en op de bank televisie kijken – als ik het mij goed herinner* is die uitspraak van Blaise Pascal. Je moet het natuurlijk met een pak zout nemen want een aardbeving voorkom je niet door thuis op de bank te blijven zitten (daar word je dan juist lelijk vanaf geschud) en wat betreft dat televisiekijken: Pascal leefde in de zeventiende eeuw dus die zal hij ook niet genoemd hebben, maar dat anachronisme zij hem vergeven: hij had gelijk! .

Rustig thuisblijven, dat is een goed advies en dat geef ik u dus, zeker op dagen dat er zoiets hysterisch plaatsvindt als het samenvallen van koninginnedag met de inhuldiging van een nieuwe monarch. Dat is toch een fantastische oplossing voor al dat onbehoorlijke lawaai en die veel te luide ketelmuziek? Dat we met z’n allen gewoon thuisblijven? Staan de NS ook mooi voor schut.

Ik ben vóór de monarchie, misschien verrast u dat maar je moet toch wat in dit land en ik vind dat de aanwezigheid van de Oranjes wel een aardige band schept met het verleden van onze natie (Tachtigjarige Oorlog, Twaalfjarig Bestand, Vrede van Munster: Pascal zat thuis voor de buis terwijl ze Oldenbarnevelt het hoofd afsloegen en Vondel zijn pen scherpte voor ‘het stokske’) en schuinsmarcheerders als Bernhard genieten mijn heimelijke sympathie. Bovendien: een koningshuis in 2013 spoort uitstekend met mijn overtuiging dat het bestaan niet helemaal rationeel is en ook niet moet zijn. De ratio is een beperkt instrument en heeft dus niet het laatste woord – gelukkig maar want dat zou een schrale bedoening worden.

Maar zullen we dat dan afspreken? Dat we op 30 april allemaal thuisblijven, als echt Pascalisten? Wie het niet laten kan zit op de bank en kijkt naar de tv, de rest pakt een goed boek. Amsterdam is afgeladen enkel en alleen met politie en andere uniformen, de koets ratelt door verder lege straten en Willem-Alexander belooft dat hij de komende jaren zijn best zal doen en zijn gemak zal houden.
En als het weer een beetje meewerkt hebben we met z’n allen een heel prettige dag.

Ps Sinds Google heb je dit soort herinneringen niet meer vrijblijvend. Ik heb gecheckt. De vertaalde uitspraak luidt: Al het leed der mensen spruit hieruit voort, dat zij niet rustig in hun kamer kunnen blijven.
En het Twaalfjarig Bestand heeft hij niet meegemaakt. De Vrede van Munster wel.

 

Deel dit artikel