20 juli 2024

Zorgen van ouders

COLUMN | Een van onze dochters wist één ding zeker toen ze in zes vwo een keuze moest maken voor een studie: het zou hoe dan ook in Amsterdam zijn. In haar ogen the place to be. Voor welke studie ze zich zou inschrijven was van later zorg. Als ouders fronsten we natuurlijk onze wenkbrauwen. Amsterdam, een stad vol verleidingen. Zou het studeren geen bijzaak worden? Zelf zat ze er uiteraard niet mee, het was een probleem voor ons als ouders.

Andere ouders zullen dat waarschijnlijk wel herkennen. Zoon of dochter moet aan het eind van vmbo, havo of vwo een nieuwe stap zetten in zijn of haar schoolcarrière en laat dan het oog vallen op een studie of opleiding waarvan je als ouder afvraagt: Zou je dat nou wel doen? De twijfel is begrijpelijk, maar niet nodig als we de studieadviseurs mogen geloven. Als de keus maar goed gemotiveerd is en er geen sprake is van een bevlieging. Of van een keus bij gebrek aan beter. De rol van de ouders is erg belangrijk in het keuzeproces. Zij kennen hun kroost als geen ander en kunnen in een gesprek aan de keukentafel toetsen of de afwegingen passen bij het beeld dat zij van hun kind hebben.

Ouders en jongeren zijn niet te benijden in deze tijd. Het aanbod aan opleidingen en studies is almaar uitgedijd en paradoxaal genoeg maakt dat het kiezen alleen maar lastiger. En dan is er nog de overheid die flink wat druk op de ketel zet. Studenten moeten liefst meteen op hun goede plek zitten en hun studie in straf tempo doorlopen. Het moet gedaan zijn met die hakken-over-de-sloot mentaliteit. Gij zult uitblinken! Als klap op de vuurpijl: de studiebeurs heeft zeer waarschijnlijk zijn langste tijd gehad. Toekomstige lichtingen studenten krijgen te maken met een leenstelsel. En in hoeverre moet je de economische crisis in het keuzeproces mee laten wegen?

Met die dochter van ons is het trouwens goed gekomen. Ze heeft in Amsterdam haar bachelor geschiedenis gehaald en ze doet nu een lerarenmaster aan de universiteit van Tel Aviv. In die regio kan het heel onrustig zijn. Daarmee vergeleken is Amsterdam een gemoedelijk dorp. Onze zorgen zijn dus nog altijd niet voorbij, maar ook dat zal andere ouders bekend voorkomen.
[Deze column is ook geplaatst in onderwijsbijlage Wegener Media]

Deel dit artikel