19 juni 2024

Goud in handen met mbo

Beroep: Onderwijs | Aflevering 2.36

COLUMN | Het is dus geen slagveld geworden, ook niet bij de havo – wat velen wel verwacht hadden met die nieuwe exameneisen. Maar wat blijkt? Ze werken zo hard als nodig is, die scholieren van ons, en dat is dan wel weer een aardig trekje. Je legt de lat wat hoger? Ze nemen net genoeg meer aanloop. Nice!

Wat blijkt ook?  Eén derde van de geslaagden heeft nog geen vervolgopleiding gekozen (laat staan aangemeld / ingetaked / ingeschreven). Die hadden er blijkbaar zelf ook niet zo veel vertrouwen in, dat het goed af zou lopen net dat examen. Voor deze twijfelaars heb ik een tip: ga voor goud!

Dit is natuurlijk een citaat, ik zou zoiets zelf niet beweren over mijn eigen winkel, maar het kwam uit de mond van een hbo-student chemische technologie, die zijn carrière bij ons begonnen is – op het ROC dus. Bij procestechniek, de voltijdsopleiding op niveau 4, wat vroeger de mts heette. We hadden Max gevraagd om onze huidige studenten procestechniek wat te vertellen over het hbo, over hoe hij hun kansen daar inschatte, en hij zette zijn betoog sterk in:

‘Jullie hebben goud in je handen, met deze opleiding.  Als je twijfelt over het hbo, kan ik het wel? Doen! Als je dit kunt, kun je hbo. Ik heb hier méér moeten doen dan op het hbo.’ (Max heeft na het ROC chemische technologie in Breda gedaan en zit nu op de TU in Eindhoven, Process  Engineering.)
‘Ja, je komt bij havisten in de klas en je denkt, wow, die hebben havo gedaan. Nou, jullie weten heel veel meer van chemie dan zij. En jullie kennen het bedrijfsleven. Daar weten zij niks van af.’

Toch is het wel een cultuurschok, van mbo naar hbo:
‘Je moet het wel zelf doen. Je wordt niet meer bij de hand genomen zoals hier. Als je tentamen wilt doen moet je je inschrijven. Als je dat vergeet – jammer dan, geen tentamen. Dan hoef je echt niet te gaan janken bij een docent, wat hier nog wel eens wil helpen. Nee, eigen schuld, dikke bult. Als je een hbo-docent iets vraagt, negen van de tien keer krijg je dan als antwoord: dat is een goeie vraag. Ik heb geen idee. Zoek het uit en als je er achter gekomen bent, laat het mij ook weten.’

Max, onovertroffen peptalker: ‘Als je hier een gemiddelde student bent, dan kun je chemische technologie in drie jaar doen. Maar het is wel een andere wereld. Als je niet komt, dan gaat een docent daar echt niks van zeggen, zoals hier. Maar je krijgt wel op je flikker van je medestudenten en als de groep eronder gaat lijden, dan zetten ze je er gewoon uit. Nou, daar leer je wel van. Dus wees op je hoede, maar schrik niet van het hbo.’

En, ook cultuurschok: ‘Je mag je petje ophouden, daar.’  

Ps: Hierboven heb ik kortheidshalve de uitspraken van drie hbo’ers gecombineerd. Het ging om Rob van der Made, Jordy van Dijk en Max Vissers, alle drie proces-alumni van ons en nu in het hbo of wo.

► Vorige column Aanslag op Stappegoor

Deel dit artikel