16 april 2024

‘Docenten beter opgeleid dan ooit’

DEN HAAG | NIEUWS | In een debat met de onderwijsspecialisten in de Tweede Kamer heeft Ans Buys, o.a. directeur van de Fontys Lerarenopleiding Tilburg, de stelling verdedigd dat ‘docenten beter dan ooit zijn opgeleid’.

Dat meldt de website ScienceGuide, die deze week verslag doet van het debat, een initiatief van de Vereniging Hogescholen (voorheen HBO-raad). Buys ging in tegen het gangbare beeld dat docenten van nu juist minder in hun mars hebben dan de vorige generaties docenten. Volgens de Fontys-directeur, die ook voorzitter is van het landelijk overleg van directies van lerarenopleidingen, is er een evenwicht gevonden tussen twee stromingen die de opleidingen de afgelopen decennia domineerden.

Van oorsprong lag de nadruk op het opleiden van leraren als kennisoverdrager, later is de balans naar de andere kant doorgeslagen en kwam het accent sterk te liggen op pedagogisch-didactische vaardigheden. En nu is er, met de introductie van de kennisbases, een evenwicht gevonden, aldus Buys, oud-docent en oud-rector van het Sint-Janslyceum in Den Bosch.

> Lees hier het verslag op Science Guide

Deel dit artikel