23 mei 2024

Studeren met baby op schoot

Nathalie met zoon Flores
Nathalie met zoon Flores

UPDATE Nathalie Heuckeroth heeft in het voorjaar van 2019 de deeltijdstudie Human Resource Management aan Avans Hogeschool met succes afgerond. Van de ongeveer zestig studenten die tegelijkertijd met de opleiding zijn gestart heeft een tiental de eindstreep gehaald. 

INTERVIEW | Nathalie Heuckeroth besloot op latere leeftijd alsnog te gaan studeren. Ook al moet ze dat combineren met huishouden, een baby en een baan. Want met alleen werkervaring kun je niet doorgroeien.

Twee keer eerder brak Nathalie Heuckeroth (31) uit Hilvarenbeek haar opleiding af. Nu zit ze opnieuw met haar neus in de studieboeken. In het spitsuur van haar leven: ze heeft de zorg voor een baby en het huishouden, en combineert dat met een tijdelijke baan. Haar man is veel van huis want die staat met zijn foodtruck op festivals en evenementen.

Toch is Heuckeroth vastbesloten om dit keer de studie af te ronden. “Ik ben zeer gemotiveerd, want ik heb gemerkt dat werkgevers graag een diploma willen zien. Ervaring alleen is niet voldoende”.
In september 2015 is ze begonnen aan de deeltijdopleiding Human Resource Management aan Avans Hogeschool. “De studie spreekt me aan. Ik werk graag met mensen en organiseren vind ik leuk. Die twee dingen komen in deze opleiding samen. In mijn banen heb ik vaak gezien hoe het verkeerd gaat.”

Eentiende punt
Voor Heuckeroth ging het al mis op het vwo. “Ik zakte op eentiende punt, voor geschiedenis”. Via het ROC haalde ze alsnog haar diploma. Ze meldde zich aan bij SintLucas in Boxtel, een creatieve opleiding. “De theorie was voor mij als vwo’er te eenvoudig, ik had geen uitdaging”. Ze stopte.

Daarna volgde de hbo-studie Culturele en Maatschappelijke Vorming. Maar tijdens haar stage kwam ze er achter dat het niet haar ding was. Er moest brood op de plank komen, dus ze had de ene baan na de andere: in de horeca, als secretarieel medewerker. Maar het ontbrak haar aan perspectief op interessant werk.

En zit ze nu weer acht uur in de week in de collegebanken, een middag en een avond. En daarnaast gemiddeld zestien uur voor zelfstudie. Dat is stevig aanpoten, ook vanwege zoontje Flores. “Ik kan af en toe oppas regelen, maar meestal studeer ik als Flores slaapt. Daardoor kan ik bijna nooit een paar uur achter elkaar leren, dat is wel lastig.”
Maar het goede contact met medestudenten – meest volwassenen – stimuleert om door te gaan. Als alles volgens plan verloopt heeft ze over 3,5 jaar haar felbegeerde hbo-diploma.

[Ook gepubliceerd in Brabants Dagblad 2016]

Deel dit artikel