21 juni 2024

SintLucas Eindhoven verhuist naar creatieve stadsdeel Strijp-S

EINDHOVEN | NIEUWS | De locatie Eindhoven van SintLucas verhuist naar Strijp-S, het stadsdeel waar al tal van creatieve en innovatieve organisaties zijn gevestigd. De gemeente en de school tekenen op 28 juni een overeenkomst waarin de verhuizing is vastgelegd.

SintLucas betrekt het gebouw waar vroeger het Natlab van Philips was gevestigd. Het gebouw wordt deels gerenoveerd en deels voorzien van nieuwbouw. Als alles volgens plan verloopt dan kunnen de 500 vmbo-leerlingen en de 1400 mbo-studenten in december 2015 op de nieuwe locatie aan de slag. De gemeente koopt het huidige schoolgebouw van SintLucas aan de Von Flotowlaan. SintLucas is ook gevestigd in Boxtel.

Strijp-S in Eindhoven is het creatieve hart van Zuid-Nederland. Deze locatie draagt bij aan de ontwikkeling van SintLucas tot een creative community: leerlingen, studenten en medewerkers werken samen met bedrijven, andere scholen en culturele instellingen aan een toekomst in de creatieve industrie. Daarnaast kan SintLucas in het Natlab een gebouw realiseren dat aansluit bij de eisen die het hedendaags onderwijs en de vakgebieden waarvoor SintLucas opleidt, stellen: leren, werken, ontmoeten, presenteren en samenwerken.

Sfeerimpressie van het nieuwe gebouw op Strijp-S, dat in december 2015 in gebruik wordt genomen.

Ambities
De verhuizing draagt daarmee bij aan het doel van SintLucas om tot de top 5 van vmbo- en mbo scholen in Nederland te (blijven) behoren. De ambities van SintLucas sluiten naadloos aan bij de wens van de gemeente om op Strijp-S een internationaal mediacluster te vestigen. De aanwezigheid van Plaza, Broet en Baltan in Natlab 2.0, samen met het initiatief VOLT, Poème Electronique en de reeds bestaande evenementen STRP-biennale en GLOW-S, bieden SintLucas de ideale omgeving voor innovatief onderwijs.

Op basis van een programma van eisen heeft SintLucas een ontwerpcompetitie uitgeschreven waarmee vijf ontwerpbureaus aan de slag zijn gegaan. Uiteindelijke is de keus gevallen op het ontwerp van ontwerpteam ARUP/CEPEZED gekozen. Zij hebben het programma van eisen het beste vertaald in hun ontwerp. Daarnaast voorziet het gebouw in een prachtige ontmoetingsruimte als ‘hart’ van de school. Ook multifunctionele ruimtes als de print- en signshop hebben een mooie en openbaar toegankelijke plek in dit hart. En de opleidingen podium- en evenemententechniek en audiovisuele vormgeving en productie zitten dicht tegen Plaza Futura en Broet aan. Het creëren van synergie binnen en vanuit het NatLab is een uitgangspunt voor SintLucas.
[Bron: persbericht]

Huidige locatie van SintLucas in Eindhoven.

Deel dit artikel