19 april 2024

Aan de ketting

Beroep: Onderwijs | Aflevering 4.1

COLUMN | Een paar weken voor de vakantie ging het gerucht dat ‘we’ (= de afdeling luchtvaarttechniek van ROC Tilburg) een nieuwe F-16 zouden krijgen om aan te sleutelen. Ha, leuk! Maar wanneer dan?
Dat vertelde het gerucht niet, en als PR-man ben ik daar natuurlijk erg op gespitst want dat is een publicitair buitenkansje: de aankomst van onze huidige F-16 in 2004 haalde zelfs het 8 uur-journaal.
Maar nee, er was nog geen datum bekend.
‘Als dat maar niet in de vakantie wordt’, grijnsden we nog naar elkaar.

Een paar weken later, liggend op een Grieks strand op een steenworp afstand van Turkije (dus waar de Grieken F-16’s voor nodig hebben is me een raadsel want om Turkije te raken heb je echt geen vliegtuig nodig) bedacht ik dat dat toch wel komisch zou zijn, want In de zomer gaat het gebouw drie weken helemaal dicht en de telefoon op automatisch antwoord. En stel je voor: staat defensie voor de deur van Stappegoor met dat vliegtuig. Bellen aan en niemand doet open. Wat nu? Helemaal terug met dat ding? Ja zeg, weet je hoeveel werk dat is. Daar beginnen we niet aan.

En na de zomersluiting komt op maandagochtend de conciërge aanfietsen. Net terug van vakantie en hij heeft er zin in, in dat nieuwe schooljaar – maar wat staat dáár nou?
Een F-16! Met een kloek, spiksplinternieuw, heavy-duty kettingslot aan het hek vastgezet want je weet maar nooit, in Tilburg-Zuid.  Verbaasd drentelt de conciërge om het toestel heen en ontdekt aan het staartstuk een briefje:

‘Beste Rik (dat is de coördinator van vliegtuigtechniek – gs)
We stonden hier met die kist maar er deed niemand open. We hadden geen zin om hem weer helemaal mee terug te nemen dus we dachten, we pakken hem uit, zetten hem in elkaar en dan goed vast aan het hek, daar kraait geen haan naar.
 Nou, veel plezier ermee. We bellen!

Groeten, defensie

Ps
De sleuteltjes zitten in de brievenbus. De boordwapens hebben we verstopt in de bosjes links van het hek.

Daar zouden we het 8 uur-journaal ook wel mee halen, toch?

(Op de foto bewonderen de kinderen van groep 3-4 van De Biezenkring onze ‘oude’ F-16) 

Deel dit artikel