17 april 2024

Het mbo: weinig NETEN en meer LLL graag

Beroep: onderwijs |  aflevering 5.12

COLUMN | Het Nederlandse mbo krijgt een dikke pluim van de OESO, eigenlijk vooral omdat er zo weinig neten zijn. Tja, wat moet je daarvan denken? NEET is weer zo’n afko die je moet kennen om te laten zien dat je er bij hoort, maar bij mij werkt hij voornamelijk op mijn lachspieren: ‘Neither Employment nor Education or Training’, dus wat vroeger langharig werkschuw tuig heette. Niet aan het werk en ook niet op school of cursus. Die neten, die doen gewoon niets! Gelukkig dus dat wij in ons nijvere landje maar weinig van die lanterfanters en nietsnutten aantreffen. Bijna iedereen is aan de slag of leert om aan de slag te geraken. Allemaal nuttige burgers.

Toch zijn lanterfanters en nietsnutten mij dierbaar, in een romantisch hoekje van mijn geest. Wie heeft niet De Uitvreter gelezen van  Nescio, in zijn middelbare schooljaren? (Je vraagt je overigens wel af waarom dat verplichte literatuur was – is toch geen goed, burgerlijk voorbeeld voor jeugd die aan het werk moet.)

Dat wat betreft de neten. LLL staat natuurlijk voor  Leven Lang Leren, wat klinkt als een onherroepelijk vonnis. Toen dat nog ‘education permanente’ werd genoemd vond ik het aantrekkelijker. Maar ja, Frans zit natuurlijk nog maar zelden in het pakket, nietwaar? Op de HBS leerden we weinig over veel. Daarna kwam de mammoetwet met zijn pakketten en leerden ze veel over weinig. Nu moet het weer anders, begrijp ik. Education: permanente verandering.

Het zou goed zijn als iemand eens zei dat het allemaal niet zoveel uitmaakt, die regeltjes uit Den Haag. Laat ze hun gemak houden, met hun kippendrift. Het gaat om de leraar en zijn klas, om de school en zijn leerlingen – de rest is bijzaak!

ps. Maar we doen het best goed dus, het Nederlandse mbo. Dat mag gerust hardop gezegd worden want de ROC’s zijn nog steeds een dankbaar object van publieke hoon.  Onterecht.

> Meer informatie over het rapport van de OESO.

Deel dit artikel