23 mei 2024

Primeur voor NHTV: academische master in hbo

BREDA | NIEUWS | NHTV in Breda begint het nieuwe hogeschooljaar met een primeur. Als eerste hbo-instelling in Nederland biedt het een masterstudie aan op universitair niveau. In totaal 25 studenten hebben zich aangemeld voor de master Leisure Studies.

Directeur Arend Hardorff van de Academy for Leisure is tevreden over deze belangstelling. “Het is een mooi aantal, zeker gezien het feit dat we pas eind april definitief wisten dat we de master mochten aanbieden.” Een vergelijkbare masteropleiding vrijetijdwetenschap werd voorheen aangeboden door Tilburg University, maar die daarmee gestopt. NHTV verzorgt al langer universitaire bachelors op het gebied van toerisme en vrije tijd.
De academische master Leisure Studies biedt een multidisciplinaire en transsectorale kijk op hedendaagse ontwikkelingen in de sector vrijetijd (van media en entertainment, events, cultuur, sport en recreatie). Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar hoe mensen, organisaties en bedrijven in een context van social media, globalisering en digitalisering vrijetijdservaringen vormgeven. 

Het is bijzonder dat een hogeschool een academische studie aanbiedt, want het Nederlandse hoger onderwijs heeft een binair karakter: een scherpe grens tussen wetenschappelijk onderwijs en hoger beroepsonderwijs. In veel andere landen kent men dat onderscheid niet of nauwelijks. Nederlandse hogescholen presenteren zich in het buitenland dan ook als universities of supplied sciences.

Er zijn geen plannen bij NHTV om andere academische masters aan te bieden. “NHTV wil dat alleen overwegen als in Nederland anders het academisch onderwijs en onderzoek op masterniveau verloren zou gaan. Dat was bij leisure het geval”, laat Hardorff weten. De Bredase hogeschool voor internationaal onderwijs werkt wel intensief samen met Wageningen in hun master die betrekking heeft op toerisme.

NHTV Breda is een middelgrote instelling met vier locaties in Breda en telt zo’n 7.500 studenten uit meer dan 50 landen. NHTV biedt hoger onderwijs op het gebied van: Facility, Games, Hotel, Logistiek, Media, Built Environment, Toerisme en Vrije tijd
[Bron: o.a. persbericht]

> Lees ook: Hogeschool NHTV reikt voor eerste keer universitaire diploma’s uit [2012]
> Klik hier voor meer informatie over de masteropleiding

Deel dit artikel